Годишнини

80 години от рождението на Симеон Султанов

Литературен историк, критик, есеист и изследовател

◊ СЪБИТИЕТО

Сливенската общественост отбеляза тържествено 80-та годишнина от рождението на Симеон Султанов.

Юбилейното тържество в памет на видния литературен историк, критик, есеист и изследовател на националния художествен процес бе организирано от областната управа, община Сливен, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, ОНЧ „Зора” и Сдружение „Земя и хора”.


◊ ПОВЕЧЕ

На родната му къща бе поставена паметна плоча, изработена от скулптора Николай Султанов. В присъствието на родственици на литературоведа, писатели, представители на общинската администрация и много граждани, в Клуба на дейците на културата прозвучаха откъси от литературните му етюди „Йовков и неговият свят”, изпълнени от актрисата Лидия Гяурова. Писателят Любен Петков, работил с критика, водещият творческата вечер Камен Васевски и Николай Султанов споделиха спомени от общуването си с него.

Разностранната личност и критическите възгледи на Симеон Султанов бяха представени от писателката Иванка Денева, която говори за високия естетически критерий и приносите на критика в изследване художествения свят на първомайсторите на българското слово: Йордан Йовков, Ангел Каралийчев, Георги Райчев, Илия Волен, на сатириците Георги Стаматов и Светослав Минков, на Георги Караславов, Николай Хайтов и Ивайло Петров.

Бе откроена дългогодишната работа на Симеон Султанов като главен редактор, съставител и директор на издателство „Български писател”, в подготовката и издаването съчиненията на класиците като ценно достояние на литературното ни наследство.

Членът на УС на Съюза на българските писатели и председател на Творческия фонд, поетът Петко Братинов, връчи на сина на критика Боян Султанов поздравителен адрес от СБП. Родствениците получиха поздравление и от името на кмета на община Сливен Йордан Лечков.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
25.06.2007 г. 02:46
Посетено:
839
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/4202-80-godini-ot-rozhdenieto-na-simeon-sultanov