Годишнини

Литературно-музикална вечер в памет на Окуджава

10 години без великия бард

Литературно-музикална вечер в памет на Окуджава


◊ СЪБИТИЕТО

На 13 юни 2007 г. във Военен клуб в Ловеч, бе отбелязан Ден за памет - 10 години от кончината на световноизвестния руски бард Булат Окуджава, починал на 12 юни 1997 г. в Париж.

Слово за творческата и житейска съдба на твореца произнесоха Николай Василев -
началник на Военен клуб - Ловеч, известният писател Анатолий Гаранин, както и други интелектуалци от града и страната.

Концерт, включващ едни от най-хубавите песни на Булат Окуджава, изнесе Милен Тотев - директор на Бардфест - Ловеч. Николай Василев му връчи
от името на Министъра на отбраната Веселин Близнаков грамота за завоювано първо място на Прегледа на любителското художествено творчество в Българската армия за изпълнение на популярна бардовска песен. Г-н Василев получи диплом за заслуги към движението на бардовете.


◊ БУЛАТ ОКУДЖАВА

Булат Шалвович Окуджава е роден на 9 май 1924 г. в Москва. Баща му е грузинец, а майка му - арменка. През 1934 г. семейството се преселва в Нижний Тагил, където родителите са на партийна работа в градския партиен комитет и райкома. През 1937 г. и двамата са арестувани. Бащата е разстрелян, а майката заточена в Караганда. Булат се завръща в Москва, където за него се грижи баба му. По-късно през 1940 г. заминава за Тбилиси, където живее при роднини. Още четиринайсетгодишен работи като статист в театъра и като шлосер, а по време на Великата отечествена война е стругар във военен завод. През 1942 г., още незавършил гимназия, заминава като доброволец на фронта. Отначало служи в минометен дивизион, а по-късно е изпратен на Северокавказкия фронт, където е минометчик и радист. Ранен е при град Моздок.

През 1945 г. е демобилизиран. Заминава за Тбилиси, където постъпва във Филологическия факултет на Тбилиския университет. От 1950 г. работи като учител в с. Шамордино, Калужска област. В Калуга е кореспондент и журналист в областните вестници "Знамя" и "Молодой ленинец". През 1955 г. родителите му са реабилитирани. Едновременно с това Окуджава се завръща в Москва, където участва в дейността на литературното обединение "Магистрала". Редактор е в издателство "Млада гвардия", а след това завежда отдел поезия в "Литературная газета".

След 1961 г. напуска работа и преминава на свободна творческа практика. Живее в Москва. Съпругата му Олга Владимировна Арцимович е атомен физик, а синът му Булат Булатович Окуджава е музикант и композитор.
Окуджава преживява тежка сърдечна операция в САЩ.
Умира на 12 юни 1997 г. във военна болница в Париж.

Автор: Славимир Генчев
14.06.2007 г. 16:05
Посетено: 843
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/4138-literaturno-muzikalna-vecher-v-pamet-na-okudzhava