Годишнини

125 години от рождението на Панчо Владигеров

Изложба и концерт в гр. Солун по повод годишнината, в рамките на Фестивал „Сцени на Струма“

125 години от рождението на Панчо Владигеров

125 години от рождението на Панчо Владигеров

На 16 септември Къща музей „Панчо Владигеров“ – София гостува в  гр. Солун (Гърция) с две събития по повод 125 години от рождението на композитора. От 19:00 часа в Културен център Vafopoulio ще бъде представена изложбата „Панчо Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения”, последвана от концерт на швейцарския квартет „Солем” в състав: Деница Казакова (цигулка), Оливие Пиге (цигулка), Селин Порта (виола), Паскал Десарзан (виолончело) и пианистите Надежда Малчева и Александър Лиалиос. Гостуването се осъществява в партньорство с Община Солун, Генералното консулство на Република България в Гърция и Международния фестивал „Сцени на Струма“, който се провежда от 7 до 14 септември 2024 година за четвърти пореден път. Поканени са водещи имена от обществения, културния и бизнес сектори на гр. Солун и околността, чуждестранни гости, представители на дипломатическите среди, на българската диаспора в района и медии.

Изложбата представя твореца Владигеров в контекста на музикалното изкуство и традиции на миналия век, в обкръжението на най-ярките имена в европейската и световна музикална култура. През ХХ век музиката на композитора намира възприемчива публика и в Гърция. Негови произведения като популярната Българска рапсодия „Вардар“ допринасят за културния диалог между България и Гърция, а представянето на музиката на композитора в „южната ни съседка“ служи като доказателство за трайните връзки между двете страни. В тазгодишното представяне на изложбата в гр. Солун (Гърция), която ще продължи до 27 септември, специален акцент са културно-творческите връзки на Владигеров с изявени гръцки композитори и музиканти, сред които Манолис Каломирис, Никос Скалкотас, Антиохос Евагелатос, Петрос Петридис и др. Концертът ще представи популярни камерни творби от Владигеров, както и Прелюд №2 опус 14 за пиано от Никос Астринидис в изпълнение на Александър Лиалиос. 

Фестивалът „Сцени на Струма“ включва концерти, изложби, театър, поезия, танц, кино прожекции и различни спортове. Част от програмата му е насочена към детската аудитория. Името на фестивала ‘’Сцени на Струма’’ подсказва, че сцените се местят на различни места по поречието на реката.

Автор:
Къща музей „Панчо Владигеров“ - София
Публикация:
13.09.2024 г. 15:39
Посетено:
131
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/39787-125-godini-ot-rozhdenieto-na-pancho-vladigerov