Годишнини

България ще отбележи 105-годишнината от рождението на Хайтов с предпремиера на филма „Сватба“.

Юбилейните чествания ще продължат четири дни, а новият български филм по едноименния разказ на Николай Хайтов – „Сватба“ – ще открие тържествата

България ще отбележи 105-годишнината от рождението на Хайтов с предпремиера на филма „Сватба“.

България ще отбележи 105-годишнината от рождението на Хайтов с предпремиера на филма „Сватба“. Юбилейните чествания ще продължат четири дни, а новият български филм по едноименния разказ на Николай Хайтов – „Сватба“ – ще открие тържествата.

Официалната премиера на лентата е на 8 ноември 2024 г., но по случай юбилейните чествания новият български филм „Сватба“ ще бъде представен с ексклузивна предпремиерна прожекция на 13 септември 2024 година от 19:00 часа в Cineland Bulgaria Mall.  Лентата е дело на Магдалена Ралчева, която е позната на публиката с филмите „Още нещо за любовта“ и „12 А“.

„Сватба“ бе представен за първи път пред публика тази година на кинофестивала в Кан, където бързо привлече вниманието на киногилдията. Филмът участва в селекцията на престижни фестивали, като Indo Dubai International Film Festival, Woods Hole International Film Festival и Ojai Film Festival. Лентата спечели наградите за Най-добър звуков дизайн, Най-добра операторска работа и Най-добра режисура на Best International Film Festival.

"За всеки един кинотворец, който застава зад текст на Хайтов, е изпитание! Цялото му творчество е фокусирано върху човешките взаимоотношения, а той притежава уникалната способност да превръща обикновеното в приказно", сподели режисьорът на лентата Магдалена Ралчева.

Сюжетът на „Сватба“ се развива на прага между 19. и 20. век. Родопа планина се превръща в място на необичайна любовна история. Срещата между Хатѐ и Мето е съдбоносна, прераствайки от младежко увлечение в непреодолима любов, която променя завинаги не само техния живот, но и на третия човек застанал между тях. 

След ексклузивната предпремиерна прожекция на филма „Сватба“, честванията ще продължат с поредица изложби, вдъхновени от „Диви разкази“, една от най-значимите литературни творби на Николай Хайтов.

На 15 септември 2024 г. във фоайето на ДТ „Николай Масалитинов“ в град Пловдив от 18:00 часа ще бъде открита плакатна изложба. На 17 септември 2024 г. от 18:00 часа в къщата на Верен Стамболян ще бъде открита изложба с дърворезби, а на следващия ден, 18 септември 2024 г., от 18:00 часа във фоайето на ДК „Борис Христов“ ще се открие изложба с илюстрации.

Тези събития ще предоставят на публиката уникалната възможност да се запознае с творчеството на Хайтов и да се наслади на изкуството, вдъхновено от неговите разкази.

Автор:
Михаил Вучков
Публикация:
12.09.2024 г. 12:49
Етикети:
изложбипремиераНиколай Хайтовгодишнина
филм „Сватба“
105-години от рождението
Посетено:
243
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/39781-balgariya-shte-otbelezhi-105-godishninata-ot-rozhdenieto-na-haytov-s-predpremiera-na-filma-svatba