Годишнини

Честване на исторически личности и събития в Сливен

Майски празници на културата - Сливен 2007

◊ СЪБИТИЕТО
     
В рамките на програмата за Майските празници на културата в Сливен, обществеността на града отбеляза тържествено светли годишнини от живота и делото на видни исторически личности.

• В присъствието на музейни и научни работници, историци и много граждани в КДК се проведе
научна конференция на тема
„Св. Княз Борис-Михаил – Покръстител на българите”,
във връзка с 1100-годишнината от успението на видния български държавник.

Организатори:
. Сливенската митрополия,
. Община Сливен,
. Клуб на дейците на културата - Сливен


◊ ПОВЕЧЕ

Форумът бе под патронажа на Н. В. Преосвещенство, сливенския митрополит Йоаникий и осветен от иконом Силвестър Янакиев, а водещи на научната сесия бяха председателят на Общинския съвет, доц. д-р Иван Андреев и председателят на КДК, Желяз Кондев.

Научен ръководител на конференцията бе доц. д-р Пламен Павлов – преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, който изнесе основния доклад „Княз Борис I – велик строител на българската държава”.

Той изтъкна новото в историческата наука за личността и делото на видния държавник, с чието име начева епохата на големите български владетели, ролята му в създаването на самостоятелна българска църква; посочи селищата с изградени християнски общности още преди покръстването, сред които и Сливен, благоприятствали акта на приобщаване на България към християнския свят. Този проблем бе осветен основно в доклада на историчката Цвета Башева (Държавен архив), а археоложката Мери Радева (Исторически музей – Сливен) сподели факти от изследванията за „архитектурните и сфрагистически паметници от времето на княз Борис I” и характера на църковното строителство от тази епоха. В сливенската местност „Хисарлъка” е намерен при разкопки оловен печат на княз Борис I, на който се чете надпис: „Богородице, помагай на Михаил, архонта на България!”

С изложение по проблемите на покръстването участва и отец Силвестър Янакиев, който обогати знанието за утвърждаване на самостоятелна българска църква.


◊ ОЩЕ ПРОЯВИ      

• Сливенци ще отдадат почит към видния си съгражданин Антон Иванов Камбуров – възрожденец, меценат и дарител. Един от първите българи с висше образование, той е вложил средства в обучението на будни младежи, учили в европейски университети и училища. Антон Иванов е обезпечил издръжката на ученолюбивите Петър Берон и Иван Селимински.

Организатори на проявата са Клубът на дейците на културата и Сдружение „Мати Болгария” в града, съвместно с Историческия музей, ОНЧ „Зора” и Държавния архив.

Участие ще вземат историци, сред които носителят на наградата за краеведски изследвания „Д-р Иван Селимински”, Васил Дечев, ученици от начално училище „Антон Иванов” и възпитаници на Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Мария Кюри” в Сливен.

• По време на майските празници Историческият музей открива, съвместно с РИМ – Ловеч, документална изложба, посветена на 170-годишнината от рождението на Васил Левски.

• В зала „Сирак Скитник” ретроспективна изложба ще отбележи 130 години от рождението на художника Йордан Кювлиев.

• Ще гостува и Националният музей „Земята и хората” с изложбата „Минералите – неувяхващите цветя на природата”.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
16.05.2007 г. 01:12
Етикети:
Посетено:
913
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/3978-chestvane-na-istoricheski-lichnosti-i-sabitiya-v-sliven