Годишнини

Къща музей „Панчо Владигеров“ представя в гр. Кюстендил изложба и концерт по повод 125 години от рождението на Панчо Владигеров

В рамките на Фестивал „Сцени на Струма” - Кюстендил 2024

В рамките на Фестивал „Сцени на Струма” в гр. Кюстендил, Къща музей „Панчо Владигеров“ представя изложба и концерт по повод 125 години от рождението на Панчо Владигеров

Експозицията ще припомни мигове от живота и работата на световно признатия български композитор Панчо Владигеров. Документалните свидетелства дават представа и за творческите контакти и взаимодействия, неизменно присъстващи в неговия живот. 

В 125-ата година от рождението на композитора, представянето на изложбата „Снимки и спомени от кабинета на Владигеров” ще се състои 13 септември от 17:30 часа в Къща музей „Димитър Пешев“– гр. Кюстендил.

Събитието ще продължи в залата на ХГ „Владимир Димитров-Майстора“ от 18:00 часа с концерт от поредицата „По Владигеровски“. Това е нова идея на Къща музей „Панчо Владигеров“ за съживяване и своеобразна „реставрация“ на програми, запазени в архива на бележития творец от негови авторски концерти, в които той участва като композитор и изпълнител.

Публиката ще чуе възстановка на „Клавирен рецитал от 30 януари 1933 г. в читалище „Цвят“ Видин, по случай рождения ден на Царя“. В изпълнение на автора са прозвучали „Класично и романтично“ оп. 24, Пет песни за пиано: „Вила се й гора“, „Ситно хоро“, „Ръченица“, „Девет години станаха“ и „Господско (чорбаджийско) хоро“ из Български песни и танци оп. 25, както и Българска рапсодия „Вардар“ оп. 16 в аранжимент за четири ръце, изсвирена от г-жа и г-н Владигерови.

Произведения от програмата ще представи клавирно дуо Мануела Генова и Ралица Димитрова, което през настоящата 2024 година спечели първа награда на международния конкурс Giovani in Crescendo. Призовото отличие пианистките получават за изпълнението на Рапсодия „Вардар“ за четири ръце от Панчо Владигеров.

 

 

Автор:
Екип на Къща музей "Панчо Владигеров"
Публикация:
06.09.2024 г. 17:04
Етикети:
концертизложбаКъща музей "Панчо Владигеров"
клавирно дуо Мануела Генова и Ралица Димитрова
125 години от рождението на Панчо Владигеров
Фестивал „Сцени на Струма” - Кюстендил
Посетено:
155
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/39718-kashta-muzey-pancho-vladigerov-predstavya-v-gr-kyustendil-izlozhba-i-kontsert-po-povod-125-godini-ot-rozhdenieto-na-pancho-vladigerov