Годишнини

108 години от рождението на скулптора Крум Дерменджиев.

Място на събитието – в страницата му във Фейсбук

108 години от рождението на скулптора Крум Дерменджиев.

◊ СЪБИТИЕТО

   На 4 юли 2024 година се отбелязват 108 години от рождението на скулптора Крум Дерменджиев. Той е създател на паметниците на Гоце Делчев в Благоевград и Папаз Чаир, Яне Сандански в Мелник, трите сокола в Банкя, скулптурата на козела в София и още много други. 

Събитието ще се отбележи от Фейсбук страницата „Крум Дерменджиев – скулптор“ на 4 юли 2024 година, където всеки ще може да разгледа немалка част от творчеството на скулптора, да коментира и споделя в социалната мрежа с приятелите си. Очаква се гвоздеят на събитието да бъде публикуването на една неизвестна, но уникална портретна снимка на големия скулптор, сниман през младежките му години. 

◊ ПРИЗНАНИЕ

За цялостното си творчество Крум Дерменджиев е удостоен със специална награда от СБХ през 1995г. 

За високите си постижения в областта на скулптурата Крум Дерменджиев е отличен с редица държавни и други отличия, като: заслужил гражданин на Благоевград през 1975 г., орден „Кирил и Методий“ ІІ степен през 1976 г., орден „Стара планина" І степен през 2001 г. и почетен гражданин на Благоевград отново през 2001 г.

Крум Дерменджиев е бил преподавател и е обучавал студентите по специалност „Скулптура“ в Националната Художествена Академия в София. Той е ученик на професор Любомир Далчев преди академията и на Марко Марков и Иван Лазаров по време на следването му.

* * *

За контакт :

Координатор на събитието - Борис Дерменджиев - син,
е-mail: b.dermendjiev@abv.bg, 0886 943 033,

Фейсбук страница на събитието : Krum Dermendjiev - sculptor
https://www.facebook.com/Krum.Dermendjiev.org

Автор:
Борис Дерменджиев – син
Публикация:
02.07.2024 г. 02:03
Посетено:
217
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/39479-108-godini-ot-rozhdenieto-na-skulptora-krum-dermendzhiev