Годишнини

Националният литературен музей отбелязва 115 години от рождението на Димитър Димов с архивна звукова находка и изложбата „Димитър Димов като художник“

Гласът на Димитър Димов отново звучи в дома му в София!

Националният литературен музей отбелязва  115 години от рождението на Димитър Димов с архивна звукова находка и изложбата „Димитър Димов като художник“

Националният литературен музей отбелязва 115 години от рождението на Димитър Димов с архивна звукова находка и изложбата „Димитър Димов като художник“

Националният литературен музей отбелязва 115 години от рождението на Димитър Димов с архивна находка – аудиозапис с гласа му, който за първи път ще прозвучи в къща музей „Димитър Димов“ в София на рождения ден на писателя на 25 юни през 2024 година.

Националният литературен музей получи от Българското национално радио единствения запис с гласа на Димитър Димов, съхранен в Архивния му фонд, предаден от близки на писателя. Това е урок по френски, който Димов записва на домашния магнетофон през последната година от живота си.

Точно преди отпътуването си за Букурещ за участие в международна писателска среща в качеството му на председател на Съюза на българските писатели, Димитър Димов доусъвършенства знанията си по френски си език на работни листи, изписани с типичния му наклонен наляво почерк. Упражненията на френски думи и фрази са открити на бюрото му след смъртта и до днес могат да се видят там във вида, в който писателят ги оставя преди последното си пътуване. Димитър Димов умира внезапно на 1 април 1966 година на румънското летище. Така направеният от него магнетофонен запис остава последната звукова следа приживе, а прочетените френски фрази съвпадат с написаните редове върху листовете.

От 25 юни 2024 година записът зазвучава в хола на дома му в София там, където вероятно е направен преди 58 години. С тази придобивка посетителите на Къща музей „Димитър Димов“ в София вече имат възможност не просто да се запознаят с дома и вещественото наследството на твореца, но и да станат част от вълнуващо пътуване в миналото. Записът с гласа на Димов по естествен начин допълва интериора на музея, съхранен в оригиналния си вид непокътнат и до днес.

Изложбата „Димитър Димов като художник“

От 25 юни посетителите на музея могат да видят в обновената експозиция и изложбата „Димитър Димов като художник“, включваща: хумористични автошаржове, рисувани в Испания, подарени на музея от испанския писател и преводач Хуан Едуардо Сунига; скици с туш, сред които и карикатурни като „Марийка“ – заседялата се слугиня в семейния дом; рисунка с молив на Гьоте и маслени пейзажи от гимназиалния му период; малък моливен портрет на пастрока му Руси Генев, подарен от сестрата на Димов – Люси Генева; цветни анатомични скици от лекциите по зоология, които е рисувал за своите студенти като преподавател по ветеринарна медицина.

Изложбата представя един различен поглед върху личността на Димитър Димов. Неговите разностранни интереси и таланти в изкуството и науката далеч надхвърлят общоприетите представи за писателя класик, автор на „Поручик Бенц“, „Осъдени души“, „Тютюн“. Днес, 115 години след рождението на Димитър Димов, тези изумителни творчески проявления на духа продължават да вдъхновяват всеки, докоснал се до тях.

Посетете Къща музей „Димитър Димов“ в София, ул. „Кръстьо Сарафов“ 26!

Автор:
Екип на НЛМ
Публикация:
24.06.2024 г. 16:31
Етикети:
Къща музей „Димитър Димов“изложбаДимитър ДимовгодишнинаНационален литературен музей
„Димитър Димов като художник“
архивна звукова находка
115 години от рождението
Посетено:
186
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/39435-natsionalniyat-literaturen-muzey-otbelyazva-115-godini-ot-rozhdenieto-na-dimitar-dimov-s-arhivna-zvukova-nahodka-i-izlozhbata-dimitar-dimov-kato-hudozhnik