Годишнини

Архивни документи на проф. Елка Константинова в Нов български университет

Университетският архив на НБУ прие част от архива на проф. Елка Константинова

Архивни документи на проф. Елка Константинова в Нов български университет

В началото на месец май 2024 г. Университетският архив на НБУ прие ново интересно и важно постъпление: част от архива на проф. Елка Константинова (1932–2023) – литературовед, университетски преподавател, политик и министър на културата на България в периода между 1991 и 1992 година.

С усилията на Центъра за книгата на НБУ беше придобита колекция от фотографии, кореспонденция и ръкописи на популярната интелектуалка. Част от творческа фамилия на литератори и писатели, оставила дълбока следа в българската култура на 20 век, проф. Елка Константинова на свой ред завещава чрез делото си примери на научно усилие и гражданско поведение, които е редно да бъдат припомняни и изследвани. Архивните документи, отразяващи нейния образ от детските години до зрялата ѝ възраст, писмата от български и чуждестранни писатели и учени, подготвителните материали за нейните научни разработки и публични прояви, работните варианти и отпечатъците на нейни студии и статии – всичко това е достатъчно за поставяне началото на един по-задълбочен анализ върху живота, творчеството и гражданските позиции на проф. Елка Константинова. 

На 25 май се навършват 92 години от рождението на професор Константинова. Като обявяваме тази дата за начало на нейното осезаемо присъствие в НБУ, започваме с маркирането на един документ – чернова на неин текст озаглавен „Отново за архивите на българските писатели“ който започва така:

Архивите на българските писатели са ценен източник на сведения за личното им творчество, за особеностите на творческия им процес, за човешката им участ, за взаимоотношенията помежду им, за културните им интереси, за цялостното им отношение към света. Те, архивите, единствени ни дават автентична представа за културния живот в миналото. Само в тях можем да открием незамаскирана правдата за редица неизяснени събития и проблеми на литературната история, за особеностите на духовното битие на нашата интелигенция… 
    … Без архивите на писателите не можем да създадем пълноценна история на българската литература...

Автор:
Център за книгата
Публикация:
20.05.2024 г. 17:26
Етикети:
НБУ
проф. Елка Константинова
Университетски архив на НБУ
Посетено:
201
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/39200-arhivni-dokumenti-na-prof-elka-konstantinova-v-nov-balgarski-universitet