Годишнини

Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография отбелязва 100-годишнината си с празнично събитие в НДК на 25 април

На 10 май в двора на училището ще бъде изпращането на 100-тния випуск на гимназията

Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография отбелязва 100-годишнината си с празнично събитие в НДК на 25 април

Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография /НПГПФ/ в София ще отбележи 100 години от създаването си с юбилейно тържество, което ще се състои на 25 април 2024 г., от 18 часа, в Зала 3 на Националният дворец на културата.

На сцената, освен художествено-творчески артистични и музикални изпълнения на възпитаниците на гимназията ще гостуват и талантливите даровити деца от Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) и от Националното музикално училище Л. Пипков - София.

Сред изненадите в празничната вечер са: премиерно представяне на юбилейно издание на Алманах и специален брой на училищния вестник, както и експозиция с фотографии, графики, плакати и анимации, създадени специално за събитието.

Юбилейното тържество в зала 3 на НДК е кулминацията на поредицата от разнообразни по теми и ситуиране арт дефилета на високия творчески потенциал и креативна енергия на младите хора, които се обучават в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. Серията от изложби, експозиции, хепънинги, инсталации показват по ярък начин продуктивната симбиоза на таланта им и новите технологии във всички области, в които се изразяват чрез своето изкуство възпитаниците на училището на Министерство на културата.

Директорът на гимназията - инж. Цветанка Апостолова, с гордост отбелязва, че гимназията е приключила успешен двугодишен проект по програма Еразъм, а в момента се работи с партньори от чужбина по нов - за реставрация на стари фотографии и книги. Подчерта, че независимо, че паралелката по фотография е само една, учениците във всички останали шест специалности, в часовете по отраслова подготовка, имат възможността и изучават учебната дисциплина фотография и видеотехника.

На 10 май в двора на училището ще бъде изпращането на 100-тния юбилеен випуск на гимназията.

Юбилейната 2024 година е знакова за специалността фотография и поради факта, че се навършват и 65 години от началото на образованието по фотография в България - първият випуск е през далечната 1958 -1959 година.

В навечерието на утрешния празник, директорите на БТА и НПГПФ - Кирил Вълчев и инж. Цветанка Апостолова, подписаха договор за партньорство.

Генералният директор на БТА отправи покана към младите хора от последния клас на гимназията да проведат своя стаж в Агенцията. Увери ги в перспективата да останат при тяхно желание на постоянна работа, независимо от намерението на всеки ученик дали иска да продължи висшето си образование в университет.

 

 

 

Автор:
Иван Върбанов
Публикация:
24.04.2024 г. 17:15
Посетено:
186
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/39019-natsionalnata-profesionalna-gimnaziya-po-poligrafiya-i-fotografiya-otbelyazva-100-godishninata-si-s-praznichno-sabitie-v-ndk-na-25-april