Годишнини

Възпоменателни инициативи в Сливен в памет на Васил Левски

Сливен отбелязва 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Възпоменателни инициативи в Сливен в памет на Васил Левски

Възпоменателни инициативи в Сливен в памет на Васил Левски

Организатори на двудневните прояви ( на 18 и 19 февруари т.г.) са община Сливен, Светата Сливенска митрополия, Центърът за подготовка на специалисти и учебните заведения в града. 

„Урокът по родолюбие – спомен и цвете” за учителите от Класното училище и членове на комитетите, създадени от Апостола, ще постави началото на дейностите в негова памет и 151-та годишнина от гибелта му. Учащи се и граждани ще се поклонят  на 18 февруари пред паметната плоча с имената на преподавателите Михаил Икономов, Михаил Греков, Атанас Узунов, Пенчо  Черковски и Сава Геренов. Проявата се организира по традиция от Профилираната природо-математическа гимназия „ Добри Чинтулов”, върху чиято сграда е поставена плочата. По-късно учениците ще положат свежи цветя и  върху плочите (на улица „Георги Икономов”) на съратниците на Васил Левски от Сливенския революционен комитет: Георги Икономов, Нено Господинов – Брадата, Сава Райнов и върху паметника на Таньо войвода. Венци и цветя върху морената с плочата на Васил Левски (до храм “Цар Борис Първи – Покръстител”) , ще поставят учащите от Профилирана икономическа гимназия „Проф. д-р Димитър Табаков”. 

От 17 часа ще бъде отслужена от свещеници на православен храм „Св. Димитър” панихида в памет на йеродякон Васил Кунчев.  Проявите на 18 февруари 2023 година ще завършат в 17.30 часа с факелно шествие, преминаващо от църквата по булевард „Цар Освободител” и до площада, носещ името на Апостола на свободата, където в негова памет ще бъде положен гирлянд. Участие взимат представители на родолюбиви сдружения и формации, сред които Сливенският духов оркестър, членове от Регионален клуб „Хаджи Димитър” при Национално дружество   „Традиция”, ученици, граждани. 

На 19 февруари  ръководителите на общината и областта, сливенската общественост и учащите ще  почетат с  общоградска церемония и полагане на венци и цветя скръбната годишнина от загубата на свидния син на България... 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
17.02.2024 г. 16:59
Етикети:
Посетено:
258
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/38565-vazpomenatelni-initsiativi-v-sliven-v-pamet-na-vasil-levski