Годишнини

Сливен чества 146 години от освобождението на града от османско владичество

Община Сливен, Светата Сливенска митрополия и Регионален клуб „Хаджи Димитър” при Национален клуб „Традиция” са организатори на тържествената възпоменателна проява. 

В квартала на посрещането на освободителните формирования – „Клуцохор”,  на площад „ 17 януари”, свещеници от сливенския храм „Св. Николай Мирликийски-Чудотворец” отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен в памет на загиналите войни.

Потомците поднесоха венци и цветя в знак на преклонение пред саможертвеното дело за свободата на България и Сливен. Припомняме, че признателната памет носи през вековете имената на освободителите на Сливен, влезли на 16 януари 1878 г. с отрядите и формированията си: войнски принос и храброст записват в аналите на историята бойците от 26. Казашки полк (1877 г.) на барон Корф; подвига по заснежените проходи Демиркапия и Търдишки (на Ляв страничен отряд на генерал  Е. Делингхаузен); на завършилите освободителните военни операции на 4 януари 1878 г. (16.01. по нов стил) и 5 януари (17.01.) – бойците под командването на майор Кардашевски (Втора дивизия от 13-ти драгунски полк на Военния орден)  и бойците на полковник Н. Бакланов (26-ти Донски полк)

Да се преклонят на площад “17 януари”  дойдоха ръководителите на града и областта, представители на родолюбиви, обществени и културни  организации,  учащи се. Ораторите припомниха самоотвержената дан пред олтара на Отечеството и  за освобождението на родния край на опълчението, народните поборници и доброволческите групи, проляли кръвта си за светлата и висока кауза...

Своя поклон пред подвига сториха Стефан Радев – кмет на Сливен и  председателят на Общинския съвет Димитър Митев; общински съветници, граждани. Бяха положени цветя от името и на народните представители Десислава Танева и Мария Белова, както и от евродепутата Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП.).

Присъстващите оцениха изкуството на членовете на Регионален клуб „Х. Димитър” при Национално дружество „Традиция”, представили възстановка на историческите събития под надслов: „Освобождението на град Сливен 1878 година”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
17.01.2024 г. 15:00
Етикети:
Община СливенгодишнинаСливен
Национален клуб „Традиция
Регионален клуб „Хаджи Димитър”
османско владичество
146 години от освобождението на града
Посетено:
372
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/38404-sliven-chestva-146-godini-ot-osvobozhdenieto-na-grada-ot-osmansko-vladichestvo