Годишнини

135 години от рождението на Николай Райнов

Валдорфското училище "Проф. Николай Райнов" отбелязва годишнината с откриване на изложба живопис, графика и ескиз на Николай Райнов

На 14.01.2024 г. се навършват 135 години от рождението на енциклопедичната личност Николай Райнов

Валдорфското училище "Проф. Николай Райнов" отбелязва годишнината с откриване на изложба живопис, графика и ескиз на Николай Райнов. Експозицията включва творби от всички периоди на творчеството на автора и представя различните техниките, които използва – лакова, гваш, гравюра върху дърво, и др.

Два от оригиналите, които ще имаме удоволствието да видим, не са познати на широката общественост в България и са собственост на частни колекции.

Специални гости на събитието са Диана-Мария Райнова, скулптор, внучка на Н. Райнов, Теофана Манева, правнучка, валдорфски педагог и един от основателите на училището, и д-р Станислава Николова, изкуствовед и изследовател на творчеството на Н. Райнов. Те ще споделят лични спомени, биографични моменти и детайли от необхватното наследство на многопластовия писател, публицист, философ, историк на изкуството и художник. 

В събитието ще се включат цигуларите Смиляна Лозанова и Юлиян Стоянов с изпълнения на избрани класически композиции. 

Съпътстваща е изложбата на ученици, от гимназиален курс, вдъхновени от творчеството на нашия патрон.

Вечерта ще завърши с прожекция на документалния филм на БНТ "Николай Райнов - Тютюневия човек", сценарий: Дарин Камбов, режисьор: Христо Вълев, оператор: Христо Вълев.

Събитието ще се проведе на 14.01.2024 г. от 16:00 до 19:00 часа в ЧСУ „Проф. Н. Райнов“ на ул. „Александър Фон Хумболт“ 7.

 

За повече информация:

Лидия Добрева, 0889 066 369

 

Автор:
Лидия Добрева
Публикация:
12.01.2024 г. 13:24
Етикети:
документален филмпрожекцияд-р Станислава НиколоваескизграфикаживописизложбаНиколай Райновгодишнина
Теофана Манева
Диана-Мария Райнова
135 години от рождението
Валдорфско училище "Проф. Николай Райнов"
Посетено:
306
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/38383-135-godini-ot-rozhdenieto-na-nikolay-raynov