Годишнини

Райна Кабаиванска посреща рожден ден в Италия и България

На 15 декември вечната оперна дива Райна Кабаиванска празнува 89-и рожден ден

Райна Кабаиванска посреща рожден ден в Италия и България

Райна Кабаиванска посреща рожден ден в Италия и България

На 15 декември вечната оперна дива Райна Кабаиванска празнува 89-и рожден ден. Кабаиванска ще бъде в Милано като почетен гост на честванията, организирани от Ла Скала в памет на Мария Калас.

В края на месеца Кабаиванска пристига в България за Новогодишния концерт на Софийската филхармония с участието на изтъкнати артисти от нейните майсторки класове в Нов български университет – италианският тенор Андреа Каре, солист на Ковънт гардън, Метрополитън опера, Театро Реал в Мадрид и други, южнокорейското сопрано Витория Йео, солист на Римската опера, Театро Ла Фениче във Венеция, Фестивала в Залцбург и други, както и младото българско сопрано Александрина Михайлова, дебютирала в Ла Скала, Парижката опера и Театро дел Маджо във Флоренция.

Билетите за концерта са изчерпани, но меломаните в столицата могат да се докоснат отново до изкуството на Райна Кабаиванска между 25 и 28 януари, когато Софийската опера и балет ще представи четири спектакъла на операта „Аида“ с артисти от майсторските класове в Нов български университет, в които към Витория Йео и Андреа Каре се присъединяват световно известното мецосопрано Вероника Симеони, украинското сопрано София Соловий, блестящият южнокорейски баритон Хе Канг, българските баси Костадин Мечков и Божидар Божкилов и други.

Със спектаклите на „Аида“ през януари 2024 стартира „Годината на Кабаиванска“  - поредица от събития под егидата на  Нов български университет, посветени на великото сопрано.

В честванията на юбилейната за Райна Кабаиванска година към НБУ се присъединяват Софийската опера и балет, Софийската филхармония, Столична община, Пловдивската опера, Българските културни центрове в Париж и Лондон, Посолството на Италия в България, Театро Лучано Павароти в Модена, Театро Масимо в Палермо, Фантастико, Сами М, Италианската търговска камара и други институции и организации.

_____________________

Снимка: Костадин Кръстев - Коко

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
15.12.2023 г. 10:53
Посетено:
345
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/38261-rayna-kabaivanska-posreshta-rozhden-den-v-italiya-i-balgariya