Годишнини

Представяне на архивното наследство на литературния критик Малчо Николов – по повод 140 години от неговото рождение

28 ноември 2023 г., 16.00 ч., Нов български университет

Представяне на архивното наследство на литературния критик Малчо Николов – по повод 140 години от неговото рождение

◊ ПОКАНА

Център за книгата и Университетския архив отправят покана за участие в представяне на архивното наследство на литературния критик Малчо Николов по повод 140 години от неговото рождение на 28 ноември 2023 г. от 16.00 ч. в книжарницата на Нов български университет.

Участници в събитието са доц. Морис Фадел, д.н., ръководител на департамент „Нова българистика“, доц. д-р Александра Антонова, Институт за литература, БАН, д-р Пламен Буланов и Иван Звънчаров от Университетския архив на НБУ.

Отбелязвайки юбилейната за Малчо Николов година, ще бъде представено едно ценно дарение - документите от личния архив на забравения след 1944 г. литературен историк и критик, учител, редактор на сп. „Българска реч“, дългогодишен сътрудник на сп. „Златорог“, авторитетна фигура в литературния живот на България от 20-те до средата на 40-те години на ХХ век. Ще се говори и за частта от проекта на Литературния институт към БАН за Българската литературна критика, включваща документи на Малчо Николов, съхранявани в НБУ.

* Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата

Автор:
Център за книгата
Публикация:
23.11.2023 г. 16:00
Посетено:
296
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/38092-predstavyane-na-arhivnoto-nasledstvo-na-literaturniya-kritik-malcho-nikolov-po-povod-140-godini-ot-negovoto-rozhdenie