Годишнини

"Сирак Скитник – 140 години от рождението" - Виртуална изложба разказва за първия главен уредник на Радиото

БНР ще представи на 14 ноември новата виртуална изложба в специалното изнесено предаване „Да питаме Сирака“ на програма „Христо Ботев“

"Сирак Скитник – 140 години от рождението" - Виртуална изложба разказва за първия главен уредник на Радиото

„Сирак Скитник – 140 години от рождението“

Виртуална изложба разказва за  първия главен уредник на Радиото

Българското национално радио ще представи на 14 ноември новата виртуална изложба „Сирак Скитник – 140 години от рождението“ в специалното изнесено предаване „Да питаме Сирака“ на програма „Христо Ботев“. Събитието е част от инициативите, с които БНР почита през цялата 2023 г. първия уредник на Радио София.

Изложбата разказва в картина, звук и сюжет за приноса на Панайот Тодоров Христов, известен с псевдонима си Сирак Скитник, към културния и  обществения живот на страната през първата половина на ХХ век. Той е сред най-ярките фигури в междувоенното българско изкуство и създаването на изложбата е пореден повод за преоткриване на неговата личност и наследството, което ни е оставил.

Сирак Скитник – художникът, критикът, основоположникът на Радиото, спомени на Петър Увалиев, Михаил Топалов, Богомил Нонев, Драган Тенев, Есто Везенков и богат снимков материал – всичко това може да бъде чуто и видяно във виртуалната изложба, посветена на 140-годишнината от рождението му.

Дизайнът и реализацията на мултимедийната публикация са на проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия. Проектът е осъществен със съдействието на Архивния фонд на БНР, Софийска градска художествена галерия, Държавна агенция „Архиви“ и Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен.

Предаването ще се излъчва пряко в ефира на програма „Христо Ботев“ на 14 ноември от 17.00 ч.

Изложбата може да бъде разгледана на сайта на БНР.

 

Автор:
БНР
Публикация:
11.11.2023 г. 12:29
Етикети:
виртуална изложбагодишнинаБългарско национално радиоБНР
Сирак Скитник – 140 години от рождението
Панайот Тодоров Христов
Посетено:
342
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/38008-sirak-skitnik-140-godini-ot-rozhdenieto-virtualna-izlozhba-razkazva-za-parviya-glaven-urednik-na-radioto