Годишнини

Сливен се покланя пред творческия гений на Елисавета Багряна

През 2023 г. се навършват 130 години от рождението на Елисавета Багряна

Сливен се покланя пред творческия гений на Елисавета Багряна

Сливенци многократно са изразявали преклонението си пред приносите на Елисавета Багряна в родната словесност: с честване през 1983 - на 90 години от рождението ѝ, както и с предметно-документална изложба „Как ще спреш, ти, мене – волната” – с експонати от фонда на Националния литературен музей (окт. 2013 г.), посветена на 120 г. от нейното рождение. 

И през настоящата 2023 г. градът под Сините скали отбелязва с вълнуващи прояви 130-ата годишнина от рождението на видната българска поетеса.  

За юбилея екипът на Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни” (дир. д-р Росица Петрова-Василева) поднасят на сливенци и гостите на града две знакови инициативи: откриване на художествено-документална изложба и премиера на документален филм „Животът, който исках да бъде поема”. Културните събития са част от програмата на общината (зам.-кмет по култура и вероизповедания Пепа Чиликова) за отбелязване празника на Сливен - Димитровден.

Затрогващи са словата, с които творецът Багряна поднася своята признателност за творческото вдъхновение, инспирирано от града под Сините камъни, където тя пребивава не задълго, но осмисляйки го като „свой роден град”: „Темата Сливен се явява отново и отново в моите стихове. Все едно дали е моментна или цялостна атмосфера, но непременно се явява, защото аз съм закърмена с духа на този град... В него се родих като поетеса, в него написах първите си стихове. Не мога да забравя и природата на този град, острия релеф на Сините скали, лудия бяг на ветровете от трите дефилета, малката къща с джамлък на дедите ми, образите на моите близки, незагасналия юначен пламък в очите на моите съграждани и приятели...” Стиховете на поетесата са не само еманация на българския гений и неговото признание в страната ни и по света, но и викащ гордост феномен - от постиженията и приобщаването на младите автори към процесите на творчеството.

Художествено-документалната изложба „Елисавета Багряна – вечно търсеща и вярна на себе си” се организира в партньорството на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен и участието в инициативата на едни от големите книжовни средища на България: Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”- София, Софийска градска художествена галерия, Регионална библиотека „П. Р. Славейков”- Велико Търново, Държавен архив - Сливен и други културни организации. Посетителите на изложбата и почитатели на творчеството на Багряна се докосват до интересния документален материал, представящ оригинални писма, ръкописи, снимки, графични рисунки и др. Те се спират и пред портрета на авторката, дело на художника Марин Подмолов, от фонда на СГХГ - София. Експозицията може да бъде посетена до 1 ноември 2023 г. вкл.

Инициативите за честване на годишнината от рождението на Елисавета Багряна продължават и с организиране за духовните хора на града на творческа вечер в зала „Сливен” и прожекция на документалния филм „Животът, който исках да бъде поема”, създаден от и по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и с подкрепата на община Сливен. Филмовата творба е по идея и сценарий на д-р Р. Петрова-Василева и режисьора Христо Симеонов - при участие на актьорите Елена Петрова и Христо Христов Симеонов, продуциране от Регионалната библиотека в Сливен и реализиране на снимките със съдействието на Фонд „13 века България”. Творците са търсили „друг, непредубеден поглед върху нейния живот и творчество” – с акцент върху поетическите постижения, стоицизма и силата на духа на поетесата - за превъзмогване на предизвикателствата от злобата на деня, завистта и самосъда, предизвикан от някои обществени кръгове, но подминати от нея с достойнство...

Творческата вечер завършва с изпълнение на любими класически творби на Багряна от квартет „ГеоМарЧаЛо”, като певицата Богомила Цекова поднесе песни по текстове на видната поетеса.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
24.10.2023 г. 18:08
Етикети:
документален филмЕлисавета БагрянагодишнинаСливен
„Елисавета Багряна – вечно търсеща и вярна на себе си”
Художествено-документалната изложба
Посетено:
367
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/37897-sliven-se-poklanya-pred-tvorcheskiya-geniy-na-elisaveta-bagryana