Годишнини

95 години Столична библиотека

Библиотеката на София посреща празника с представяне на най-новата част от своя литературен музей „Бележити българи“ – кабинет с личната библиотека на Кирил Христов, четене „Музика и слово за библиотеката“, фотодокументални изложби и арт експозиция

95 ГОДИНИ СТОЛИЧНА БИБЛИОТЕКА

На 24 октомври 2023 г. една от най-старите култови културни институции в София – Столична библиотека, навършва 95 години от създаването си.

Днес Библиотеката на София може да се похвали с фонд от 1 милион книги, 5 филиала, модерен Детски център, дигитална Тийн лаборатория и с най-голямото си богатство – 89-те хиляди читатели. Само за една година Библиотеката на София има близо 22 хил. нови читатели, 630 хил. заети книги, 21 хил. нови заглавия на издания и 500 хил. посещения.

За нашите читатели и потребители са достъпни: най-богатият документално-информационен архив за историята на София, електронен каталог с 250 хил. тома книги, български и чужди цифрови ресурси, образователни и информационни услуги, собствени цифрови платформи, сред които най-новата „Личната библиотека на Симеон Радев“ – част от бъдещия дигитален портал на Столична библиотека „Бележити Българи“.

В тазгодишната празнична арт програма акцентите са:

• „Личната библиотека на Кирил Христов“

Представяне – 24 октомври, 11:30 ч.

Музейната сбирка „Личната библиотека на Кирил Христов“ заедно с експозициите на библиотечните колекции на д-р Константин Стоилов и Симеон Радев са част от литературния музей „Бележити българи“. Колекцията на Кирил Христов включва над 700 тома книги, предимно художествена литература на български, чешки, немски, хърватски и сръбски езици. Съдържа първи и редки издания на наши и чужди писатели, повечето от тях (260) с автографи и посвещения на Кирил Христов от Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Симеон Радев, проф. Михаил Арнаудов, Елин Пелин, Андрей Протич и др.

Особено място в сбирката заемат книгите на самия Кирил Христов – библиофилското издание „Чеда на Балкана“ (1928) с илюстрации на Борис Денев, първото издание „Избрани стихотворения“ (1903) с предговор на Иван Вазов, „Антология“ (1922), в която той самият представя творчеството си, първият му сборник статии „Бурни години“ (1917), юбилейният сборник по повод 60-годишнината на големия творец, както и ценният екземпляр на трагедията „Франческа да Римини“ на Габриеле Д’ Анунцио.

Заедно с книжното богатство на Кирил Христов са експонирани и някои негови ценни документи, сред които са: личната му карта издадена от III софийски полицейски участък, грамота за избирането му на почетен член на Славянския институт в Прага (1936), поздравителен адрес от столичния кмет инж. Иван Иванов по случай юбилея на К. Христов – 02.06.1938 г., писмо от К. Христов до Николай Стойков – директор на Общинска библиотека – София относно своето дарение – 20.10.1944 г.

• Документалната изложба „Лирикът Кирил Христов“ представя големия български писател с интересни факти от житейската и творческата му биография чрез снимки, шаржове и свидетелства от съвременници.

• Фотодокументалната изложба „Библиотеката на София 95 години в/и Града“ в мраморното фоайе разказва в снимки историята на Библиотеката, местата, където тя се намирала улиците и площад „Славейков“, емблематичното архитектурно и културно богатство на този район – част от най-стария градски център. Акцент е поставен и върху библиотечните фондове – богатите колекции от старопечатни и църковни книги, произведения на изкуството, дарения от видни личности и политици.

• Арт експозицияКартини от грамофонните плочи“ („Великите музиканти срещат великите художници“)

Откриване: 23 октомври, 11:00 ч.

Изложбата е съставена от обложки на немското издателство ETERNA. За визуалното оформление на винилите ETERNA използва произведения на известни художници, като ги обвързва с великите музиканти и създава цели тематични цикли. Шютц и Дюрер, Бетовен и Микеланджело, Хендел и Рубенс, Брамс и Роден, Шуберт и Каспър Давид Фридрих са малка част от „дуетите“, които посетителите ще могат да видят в изложбата. На вниманието на публиката ще бъдат представени и редки нотни издания на включените в експозицията композитори – издателствата Peters и Breitkopf und Hartel с ноти от 50-те години на XX век. Посетителите ще имат удоволствието да видят и оригинална резонаторна фуния на грамофон от края XIX век, както и сами да поставят на грамофона избраната плоча, която искат да чуят.

• „Музика и слово за библиотеката“ – литературно четене

24 октомври, 12:00 ч., пл. Славейков

С участието на известни български автори приятели на библиотеката: проф. Михаил Неделчев, Владимир Зарев, Мирела Иванова, Здравка Евтимова, Георги Константинов, Амелия Личева, Силвия Чолева, Анджела Родел, Роман Кисьов. Музикални поздрави от детска вокална група „Палави ноти“ и бившия вокалист на група „Атлас“ Георги Арсов

В празничните дни 20 – 24 октомври всички филиали и Детският център на Столична библиотека ще представят свои арт инициативи и образователни занимания за деца и ученици (пълната програма може да намерите на ФБ страниците на Детския център и филиалите). Празничните инициативите за деца и тийнейджъри са безплатни и включват хитовата постановка на театър „Възраждане“ „Ян Бибиян и Дяволчето Фют“, представления на театралната школа на Ирен Кривошиева, уърк шопове за 3D моделиране и виртуална реалност в Дигиталната тийн лаборатория, различни арт работилници, конкурси за рисунки и есе.

В Деня на отворените врати 24 октомври посетителите могат да разгледат хранилищата на библиотеката, а от 13:00 до 16:00 часа на всеки кръгъл час ще има екскурзионни турове сред музейните колекции с личните библиотеки на Кирил Христов, Симеон Радев, д-р Константин Стоилов.

Всеки желаещ може да получи едногодишна безплатна читателска карта.

 

Споделете юбилея на Столична библиотека с нас, с нашите инициативи и нашите приятели!

Автор:
Столична библиотека
Публикация:
20.10.2023 г. 12:26
Етикети:
Посетено:
399
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/37870-95-godini-stolichna-biblioteka