Годишнини

Сливен почита 138-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Богата културна програма за празника

Община Сливен, Светата Сливенска митрополия и Военно формирование 22220 зарадваха жителите и гостите на града с разнообразни културни прояви за отбелязване на един от най-тачените празници: 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. 

В рамките на програмата сливенци можаха да видят вече лентата на режисьора Мартин Макариев „Игра на доверие”, представена на безплатно автокино зад Ритейл парк. Сценарият  е на Борислав Захариев, при участие на  актьорите Яна Маринова, Луиза Григорова, Владимир Зомбори и др.

В деня на Съединението, на централния площад „Хаджи Димитър” ще се състои традиционният ритуал за отдаване на почит към делото на съединистите: с издигане националното знаме на Република България, след което ръководителите на общината (кмет Стефан Радев, зам.-кмет по култура Пепа Чиликова) и областта (областен управител Марин Христов); председателят на Общинския съвет Димитър Митев, общински съветници, представители на родолюбиви и обществени организации, учащи се и граждани, ще поднесат венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и  възрожденците от Сливенския край.

Присъстващите ще се насладят на изкуството на танцьорите от Ансамбъла за народни песни и танци.

Вечерта почитателите на филмовото изкуство имат възможност да посетят отново безплатно автокино, представящо филма „Възвишение”, (с включване на желаещи ценители и без автомобили), създаден  по романа на писателя Милен Русков. Режисьор на лентата е Виктор Божинов, при изпълнение на ролите от актьорите Алек Алексиев, Филип Аврамов, Стоян Дойчев, Христо Петков и др.

Обществена комисия  за присъждане на Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” тази година я отреди на твореца Милен Русков.

         

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
05.09.2023 г. 11:26
Посетено:
500
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/37576-sliven-pochita-138-ta-godishnina-ot-saedinenieto-na-knyazhestvo-balgariya-i-iztochna-rumeliya