Годишнини

Още 80 години по вода

Тържествено честване в София

◊ СЪБИТИЕТО

В Зелената зала на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД в София близки и приятели честитиха 80-годишния юбилей на Борис Илиев - писателя, общественика и доайена на дружество "Родолюбец".


◊ ЗА БОРИС ИЛИЕВ

Борис Илиев
е един от създателите на тази патриотична организация, която в своята културно-просветна дейност подпомага бесарабските, таврийските и кримските българи. Той, от самото начало и до днес, е член на редакционната колегия на издавания от дружеството алманах "Родолюбец".

Борис Илиев е председател и на културно-просветно дружество "Лудогорие" - София. Почетен гражданин на градовете Силистра, Разград и Тутракан.


◊ КАК ПРОТЕЧЕ ЧЕСТВАНЕТО

Госпожа Станини Дешева от ръководството на дружество "Родолюбец" в своето кратко поздравление представи юбиляра като човек-легенда, талантлив писател и активен обществен деец. Към него с добри думи се обърнаха г-жа Елена Огнянова, известна писателка и фолклористка, г-н Али Рафиев, приятел на Б. Илиев още от младини, г-н Никола Караиванов, председател на дружество "Родолюбец" и др.

Госпожа Величка Божилова, от родния му край - Лудогорието, прочете няколко негови трогателни разкази и легенди.

На този юбилеен празник бяха прочетени и няколко поздравителни адреса: от негови възпитаници и кръжочници, от читалища и музеи на Силистра, Тутракан, Разград и Исперих.

С музикален поздрав се включи и фолклорният вокален състав на читалище "Пробуда" - квартал Горна Баня. На "виновника" за този празник бяха поднесени ценни подаръци: часовник, който да "отмерва времето назад", менче, с пожелание "още 80 години да върви по вода".

В края на това мило тържество Б. Илиев благодари на всички, които бяха дошли да честитят юбилея му и каза: "Щом вече жъна, трябва и да вършея. Щом съм започнал преди половин век да разчиствам паметта на забравата, ще продължа и нататък".

За разностранната му писателска и обществена дейност г-н Борис Илиев бе награден от Държавната агенция за българите в чужбина - София с Паметен медал "Иван Вазов".                                 

Автор:
Светослав Стоянов, Димитър Боримечков
Публикация:
01.04.2007 г. 20:23
Посетено:
623
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/3754-oshte-80-godini-po-voda