Годишнини

107 години от рождението на скулптора Крум Дерменджиев

Място на събитието – в страницата му във Фейсбук

◊ СЪБИТИЕТО

През тази година, на 4 юли 2023 година се отбелязват 107 години от рождението на скулптора Крум Дерменджиев.

Отличил се е със своите паметници на Гоце Делчев в Благоевград и Папаз Чаир, на Яне Сандански в Мелник, на трите сокола в Банкя, скулптурата на козела в София и още много други.

Събитието ще се отбележи на Фейсбук страницата „Крум Дерменджиев – скулптор“ на 4 юли 2023 година, където ще може да се разгледа част от творчеството на скулптора, да се коментира и споделя в социалната мрежа с приятели.

 

◊ ПРИЗНАНИЕ

За високите си постижения в областта на скулптурата, Крум Дерменджиев е отличен с много държавни и други отличия, като например - заслужил гражданин на Благоевград през 1975 г., орден „Кирил и Методий“ ІІ степен през 1976 г., орден „Стара планина" І степен през 2001 г. и почетен гражданин на Благоевград също през 2001 г.

Отличен е и от СБХ с награда за цялостното си творчество през 1995 година.

През февруари 2005 година, Съюзът на българските художници (СБХ) публикува следния текст по повод смъртта на колегата си Крум Дерменджиев:

"Напусна ни Крум Дерменджиев (1916-2005)

Отиде си големият български скулптор Крум Дерменджиев ! Той посвети шест десетилетия от своя живот на пластичното изкуство, създаде десетки скулптурни творби украсяващи различни краища от България.

Незабравими ще останат сътворените от него образи на Гоце Делчев, Яне Сандански, Васил Левски, Христо Ботев.

Реалистичната и внушителна форма, историческата правдивост на неговите творби превръщат изкуството му в частица от съкровищницата на българската култура.

Те ще продължат да са част от пространствата на паркове и площади в много градове на България, както и експозициите на Националната, Софийската и много други художествени галерии в страната.

Поклон пред светлата му памет!

Поклонението ще се състои на 03.02. от 14 часа в читалището в гр. Благоевград, а погребението е от 15 часа на старите гробища в Благоевград."
Съюз на българските художници

* * *

За контакт :

Координатор на събитието във Фейсбук - Борис Дерменджиев,

е-mail: b.dermendjiev@abv.bg, 0886 943 033,

посетете

ФЕЙСБУК страницата на Крум Дерменджиев.

 

Автор:
Борис Дерменджиев
Публикация:
02.07.2023 г. 02:49
Посетено:
723
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/37241-107-godini-ot-rozhdenieto-na-skulptora-krum-dermendzhiev