Годишнини

35 години Дом на хумора и сатирата - Габрово

Рожден ден! :) Заповядайте и се забавлявайте!

35 години Дом на хумора и сатирата - Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

1 април – Ден на шегата и Рожден ден на Дома на хумора и сатирата в Габрово

1 април -
Ден на шегата и на лъжата опашата е на особена почит в българската столица на хумора – Габрово. С тази дата са свързани много важни събития от историята на града.


◊ МАЛКО ИСТОРИЯ

На „лъжовния” 1 април 1972 г. в Габрово се ражда Домът на хумора и сатирата – своеобразната „визитна картичка” на града, чрез която славата му се разнася не само по планетата Земя, а и сред звездите.

На 1 април 1976 г. украинският астроном от Кримската астрофизическа обсерватория Николай Черних открива малка планета в Космоса и я именува на града, прочул се с хумористичния си фолклор и традиции. Новооткритата планета получава регистрация и името ГАБРОВО в Центъра за малки планети на Смитсоновата астрофизическа обсерватория, САЩ.


◊ ПРАЗНИКЪТ В ГАБРОВО

Габровци са известни като хора шегобийци и пестеливци, за които „спастрянето е по-спорно от печеленето”. И макар че икономисват от всичко, за приятели и почитатели на хумора никога не пестят добри думи и дарове.

Така е и тази година, в която Домът на хумора и сатирата навършва 35 години. По традиция този празник – Ден на шегата и рожден ден на ДХС и на планетата Габрово – се отбелязва с весело тържество, интересни изяви, музика, подаръци, почерпка по габровски и много гости.

И тази година екипът на Веселата къща подготвя приятни изненади за всички почитатели на хумористичното изкуство, които ще му гостуват по случай празника.

• Съвсем по габровски домакините предлагат на своите гости един забавен „Коктейл за душата”, забъркан от равни дози музика, песни, танци и изящно изкуство, обилно гарниран с усмивки и добро настроение. В тържествения концерт на 29 март ще вземат участие представителният детски ансамбъл „Габровче”, а изненада за гостите ще поднесе сборна дамска формация от Дома на хумора.

• За гостите ще отворят врати и всички изложбени зали на Дома, представящи творби от най-ценните колекции, съхранявани в художествения фонд „Хумор на народите” на ДХС, както и гостуващи изложби по случай празника.

-    „Бащи на българската карикатура” – творби от началото на XX век
-    „Дарено с любов” – българска и чуждестранна графика, рисунка и скулптура
-    „Сатирична палитра” – българска живопис и скулптура
-    „Бразилия в карикатури” – изложба-дарение на Христо Попов
-    „Митът Димитър Казаков–Нерон” – гостуваща изложба от ХГ – Ловеч
-    „Уловени мигове от фотографа Явор Мичев” – художествена фотография

• По случай рождения си ден Домът на хумора и сатирата гостува и в други градове на страната и чужбина с представителни колекции от своя богат художествен фонд „Хумор на народите”: 

-    В Художествения музей на гр. Сургут (Русия) – с тематична изложба карикатура „Адам и Ева”;
-    В Художествената галерия на гр. Ловеч – с изложба живопис на Наум Хаджимладенов;
-    В АИР „Боженци” – с изложба карикатура „Европа мечтае за България”;
-    В МБАЛ „Д-р Тота Венкова” Габрово – с изложба „ЕвроСапиенс или ЕС през погледа на карикатуристите”.
 

• По случай рождения си ден и своята 35-годишнина, Домът на хумора и сатирата поднася своя подарък към всички любители на хумористичното изкуство и обявява 1 април за Ден на отворените врати.

Посещението на всички постоянни и временни изложби ще е безплатно както за габровци, така и за гостите на града.

Заповядайте и се забавлявайте!:)
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
21.03.2007 г. 09:31
Посетено:
1057
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/3686-35-godini-dom-na-humora-i-satirata-gabrovo