Годишнини

140 години отбеляза ПГИУ "Елиас Канети" в Русе

Училището е наследник на създаденото през 1883 година от Анна Винтер Русенско немско практическо търговско училище

140 години отбеляза ПГИУ "Елиас Канети" в Русе

Настоящи и бивши възпитаници на ПГИУ „Елиас Канети“  се събраха в „Канев център“, за да отбележат 140-годишнината на гимназията. Училището е наследник на създаденото през 1883 година от Анна Винтер Русенско немско практическо търговско училище, което поставя началото на икономическото образование в крайдунавския град.

„Много малко институции в България могат да се похвалят със 140-годишен юбилей. Това е привилегия и отговорност – най-вече към вас, учениците. Патронът на училището е изключително вдъхновяваща и важна за града ни личност. Историята на Канети ни показва как през обичта към родния град можем да направим велики неща, отвъд материалното“, обърна се към учениците кметът Пенчо Милков.

Сред официалните гости на събитието бяха още зам.-областният управител Детелина Ачева, началникът на РУО Русе  д-р Росица Георгиева, доц. д-р Даниел Павлов от факултет “Бизнес и мениджмънт“ към Русенския университет „Ангел Кънчев“ и д-р Веселина Антонова от Международно дружество „Елиас Канети“, която представи накратко житейския път на Нобеловия лауреат.

По време на празничната церемония директорът Анелия Георгиева удостои с награда „Ученик на випуска“ 2023 за активно участие в училищни и извънучилищни, областни, национални и международни събития, художествени изяви, активна клубна дейност и отличен успех Никол Некезова от XII б клас. Грамота получи и дванайсетокласничката Ралица Георгиева.

 

Автор:
Община Русе
Публикация:
21.04.2023 г. 13:49
Етикети:
Международно дружество „Елиас Канети“Русегодишнина140 години
Русенско немско практическо търговско училище
Анна Винтер
ПГИУ "Елиас Канети"
Посетено:
453
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/36780-140-godini-otbelyaza-pgiu-elias-kaneti-v-ruse