Годишнини

Оперната прима Виолета Шаханова отбелязва юбилей

40 години творческа дейност

Оперната прима Виолета Шаханова отбелязва юбилей

Оперната прима Виолета Шаханова-Стамболиева празнува юбилей и отбелязва 40 години творческа дейност

Над 70 различни по стил и характер роли от Перголези и Чимароза през Моцарт, Доницети и Верди до съвременността - винаги високо оценявани от критиката и публиката, внушителен брой камерни рецитали и участия в големи кантатно-ораториални концерти с музика от Бах, Хендел и Вивалди, през класиката, романтиката, импресионизма до модерните и трудни днешни автори, гостувания в страната и чужбина, записи в радиото и телевизията - това накратко са координатите на успешната й творческа кариера досега.

Само през последните няколко сезона Виолета Шаханова направи няколко големи роли (Донна Елвира в "Дон Жуан", Серпина в "Слугинята-господарка", Силва от "Царицата на чардаша", Каролина от "Тайният брак", Норина от "Дон Паскуале"), както и поредица стилни концерти с музика на Бах, Шуберт, Росини, Белини, Доницети, Бетовен, Менделсон, Мусоргски, Чайковски, Дебюси, Енеску, Владигеров, Сагаев, участва във фестивалите на Вроцлав, Констанца, Букурещ, Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора, записа няколко от най-трудните песенни цикли на Джордже Енеско, Панчо Владигеров, Модест  Мусоргски и Дмитрий Шостакович за БНР, компактдиск за "Виена Модърн Мастърс.

 За успешната си творческа дейност на оперната сцена и концертния подиуми е удостоена с наградите: „Златната антена", „Златната лира“, „Кристалното огърлие“ и наградата за култура на родния си град.
В началото на своята кариера Виолета Шаханова е учила в Музикалната гимназия в родния Русе и Академията в София, след което и при проф. Октав Енигареску от Букурещ, голям баритон и вокален педагог.

Автор:
Държавна опера Русе
Публикация:
04.03.2023 г. 17:21
Етикети:
РусеопераюбилейВиолета Шаханова
40 години творческа дейност
Посетено:
302
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/36496-opernata-prima-violeta-shahanova-otbelyazva-yubiley