Годишнини

100 години от рождението на Юлия Огнянова

НАТФИЗ ще участва в програмата от събития, посветени на Юлия Огнянова

100 години от рождението на Юлия Огнянова

 На 22 февруари се навършват 100 години от рождението на Юлия Огнянова.

Годишнината стана повод театрите, в които е работила да представят на сцените си различни спектакли, с участието на нейни ученици – актьори и режисьори. Между тях са имена като Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев и др. – непреходното наследство и принос на големият театрален режисьор и педагог към българската култура.

Националната академия за театрално и филмово изкуство също ще участва в програмата от събития, посветени на Юлия Огнянова.

На 22 февруари от 11 часа, в корпус „Г" на ул. „Сапунджийска" № 4, ще се проведе работно ателие „Нравствената сила на театралната клоунада", с водещ проф. д-р Велимир Велев. По-късно, от 17.30 часа, във фоайето на ул. „Стефан Караджа" № 20, ще бъде открита и изложба, посветена на живота и творчеството на Юлия Огнянова.

В следващите дни в Кинозалата на НАТФИЗ ще бъдат излъчени четирите филма за Юлия Огнянова. Планирани са разговори с част от участващите актьори и авторите на филмите, успели да присъстват на прожекциите:

23 февруари от 18:30 ч. – "Това име го забравете", документален филм на Боян Папазов

27 февруари от 18:30 ч. – "Юлия", документален филм на Стефан Джамбазов

6 март от 18:30 ч. – "Юлия и нейната странна компания", режисьор Владимир Люцканов

13 март от 18:30 ч. – "Юлия и клоуните", документален филм на режисьора Иван Ковачев.

Заповядайте!

 

Юлия Огнянова завършва „Театрознание" в ГИТИС – Москва. Между 1954 г. и 1957 г. преподава „Театрознание" във ВИТИЗ „Кр. Сарафов". Получава режисьорско звание през 1959 г. Като съветник в Комитета за наука, изкуство и култура се запознава с Вили Цанков и Леон Даниел. През 1958 г. тримата започват работа в Бургаския драматичен театър. Заедно с Методи Андонов основават „бургаската четворка", с която успешно реформират средствата и драматургията в театъра. След прекратяването на дейността на „бургаската група" през 1960 г., Юлия Огнянова е разпределена в „Трудов фронт". 

През 1964 г. започва работа в ЦКТ, а през 1966 г. пренася търсенията си върху театрално-клоунадния модел в Куклен театър – Пловдив.  От 1978 г. е на свободна практика. Поставяла е в театрите в Ямбол, Смолян, Хасково, в частния театър „Ла Страда". Създава театър "Сириус".

В чужбина е режисирала спектакли в Латвия, Полша, Италия, Кипър и др., преподавала е в Италия и Франция. През 1981 г. Юлия Огнянова поема обучението на куклено-театралните режисьори във ВИТИЗ – Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев и др., с което променя принципно и качествено посоките и моделите на развитие пред българския драматичен театър в последното двайсетилетие на ХХ век.

Юлия Огнянова е носител на международни и национални отличия, сред които почетните „Аскеер" (1999) и „Икар" (2009) за цялостно творчество.

 

Автор:
НАТФИЗ "Кр. Сарафов"
Публикация:
21.02.2023 г. 15:53
Посетено:
451
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/36438-100-godini-ot-rozhdenieto-na-yuliya-ognyanova