Годишнини

Възпоменателни събития в Сливен в памет на 150 г. от геройската смърт на Васил Левски

Преклонение пред подвига на Апостола на свободата

Община Сливен, Светата Сливенска митрополия и Центърът за подготовка на специалисти, съвместно с културните институти в града, обществените и родолюбиви сдружения, организираха на 18 и 19 февруари т. г. поредица от инициативи за преклонение пред подвига на Апостола на свободата. Жителите на „воеводския град” сведоха чела пред идеолога на революцията, провидял пътя за освобождението на Българско в идеята за организиране на мрежа от революционни комитети ВЪТРЕ в страната, без съучастие на Великите сили и съседните държави, както и в напредничавата мисъл за изграждане на „чиста и свята република”.

Съгласно програмата на община Сливен (кмет Стефан Радев, зам. кмет за образование и култура Пепа Чиликова) възпоменателните събития започнаха  на 18 февруари т. г.  с отслужване на панихида в катедрален храм „Св. Димитър” в памет на йеродякон Левски. По-късно шествие от 150 факлоносци, водени от Военен духов оркестър - Сливен, преминаха през града до паметника на Апостола, където на едноименния площад ученици поднесоха гирлянд от свежи цветя. В събитието участваха кметът Ст. Радев, зам. кметовете П. Чиликова, инж. Стоян Марков и Камен Костов; председателят на Общинския съвет Димитър Митев, общински съветници, учащи се, граждани. Проявата бе организирана със съдействието на участници от редица учебни заведения и родолюбиви организации, сред които: Военно формирование 22-220, Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов” и ПГПЗЕ „Захарий Стоянов”; Регионален клуб „Х. Димитър” при Национално дружество „Традиция” и от мото-клубовете „Хайдути” и „95 октана”. Паметната годишнина от геройския подвиг на Апостола бе чествана и на 13 февруари 2023 г. от педагозите на училищата в селата Самуилово и Блатец, с участието на д-р Ив. Денева и учащите там - в поредица от форуми, посветени на героя,  сред които: викторина, рецитал по стихове на български автори и драматизацията „Левски пред съда”, подготвени от учителките Мариела Димитрова и Петя Господинова.

Възпоменателните прояви в Сливенско продължиха и на 19 февруари т.г. на площад „Васил Левски”, където  традиционно се състои общоградският ритуал за поднасяне на венци и цветя от признателните сливенци. С прочувствени думи ръководителят на община Сливен Стефан Радев изрази всеобщото настроение на скръб и преклонение у своите съграждани, изричайки: „Днешният ден е един от най-тъжните в историята ни. Народът ни губи най-свидният си син - нашия светец, както го нарича Иван Вазов в едно от стихотворенията си. За него борбата за национална свобода във всичките й измерения е била над всичко. Той се отказва от всичко лично в името на този идеал. Бори се за него до последния си дъх. За него свободата не е просто да имаме държава. Той е визионер, който преди повече от век и половина говори за „чиста и свята република”: за равенство между хората, етническа толерантност и за върховенство на закона. Идеали, актуални и живи – и днес!” За всеобщото участие на съгражданите ни във факелното шествие, кметът сподели удовлетворението си: „Радвам се, че имаше толкова много млади хора сред факлоносците, което показва, че Левски не е просто портрет в класните стаи, а продължава да живее в нас. Името му се е превърнало в символ на безграничните възможности на човешкия дух. То ни прави отговорни да отдадем дължимото и да продължим неговото дело: неотклонно да отстояваме българските национални идеали, интереси, дух и история. Заради него! Дължим го на децата си, дължим го на България!”, завърши обръщението си сливенският градоначалник. Залп от пушки на почетния караул към Регионален клуб „Хаджи Димитър”, при Национално дружество „Традиция”, огласи завършека на възпоменателния ритуал на площад „В. Левски”. 

Бюст-паметник на Апостола на свободата, (с автор-скулптор Кирил Стоянов, изграден с доброволни дарения и труд), бе открит в гр. Кермен, Сливенска община. 

Пред паметната плоча върху сградата на Профилираната природо-математическа гимназия в Сливен - с имената на учителите в класното училище - участници в изградените от Васил Левски, комитети, се проведе „Урок по родолюбие”. Той бе организиран от ръководството на  ППМГ „Добри Чинтулов”(дир. Мариана Милева) и членове на Сдружение „Мати Болгария”. Изявата е под надслов: „Спомен и цвете за учителите Михаил Греков, Михаил Икономов, Пенчо Черковски, Атанас Узунов и Сава Геренов”. С поднасяне на венци и цветя учащите  сториха поклон и пред паметните плочи (на ул. „Г. Икономов” ) на сподвижниците на Васил Левски, основатели на революционния комитет в Сливен по време на Априлското въстание: Георги Икономов, Нено Господинов-Брадата, Сава Райнов, както и пред паметника на Таньо войвода.

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
19.02.2023 г. 16:54
Посетено:
607
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/36415-vazpomenatelni-sabitiya-v-sliven-v-pamet-na-150-g-ot-geroyskata-smart-na-vasil-levski