Годишнини

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Специални събития и съдържание в ефира и дигиталните платформи на Българското национално радио

 

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата. В обособена на информационния портал bnr.bg рубрика „150 години от гибелта на Апостола“ обществената медия представя ценно съдържание по темата от Архивния фонд на БНР, както и новини за честванията в цялата страна, събрани в публикации на журналистите от всички програми в аудио и видео формат.

В емблематичния си артистичен стъклен артистичен куб Радио Варна представя дигитална изложба с документи от Държавния архив във Варна, озаглавена  „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!“. Тя е под формата  на писма между двама приятели и съзаклятници на Левски - Иван Драсов в Чехия и Владимир Попов във Влашко. Експозицията е с QR кодове за слушане на текстовете, озвучени с гласовете на журналисти от Радио Варна. Всички писма-документи са от времето на залавянето на Апостола и се показват за първи път публично.

От представените 14 писма разбираме колко дълго време революционерите в емиграция, а и съратниците на Левски в страната, нямат достоверна информация за съдбата му. В месеците от декември 1872 г. до май 1873 г. периодично се съобщава, че има достоверни данни, че е жив; че българи са го срещнали; не могат да уточнят дали е заловен или не; не са сигурни къде е отведен Левски след събитията в с. Къкрина - в Плевен ли, в Търново ли, в Цариград...

Под мотото „По стъпките на Апостола“ Радио Бургас организира състезания между ученици от училищата в града, които ще се съревновават със знания за личността и делото на Апостола. Победителите ще участват във финално състезание на 28 февруари от 18.00 часа в Дом на НХК, което ще се излъчва в ефира на регионалната програма. По инициатива на Радио Бургас в морския град ще бъде проведен и ученически конкурс за рисунка „Левски през моите очи“, който ще завърши с изложба.

„Радио България“ подготвя серия от публикации на всичките 11 езика, на които медията „говори“ с текст, картина и звук за живота и делото на Васил Левски. Статиите, чийто общ брой се очаква да достигне 120 в края на месец февруари 2023 г., се публикуват в специално създадената категория „С мисъл за Левски“.

Във връзка със 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата, “Радио България” отправи и покана към възпитаниците на български училища зад граница, чийто патрон е Васил Левски, да запишат и заснемат свои мисли за Апостола, да прочетат съчинение или стих, да изпеят песен или да нарисуват Левски. Творбите на децата ще станат част от споделени мултимедийни публикации в уеб сайта на БНР и в каналите на медията в социалните мрежи. Избрани моменти от инициативите на българчетата зад граница ще бъдат излъчени в подкаст предаванията на „Радио България“ и в съвместната рубрика с програма „Хоризонт“ - „Родина зад граница“.

Преди кулминацията на възпоменателните чествания  "Хоризонт" предлага специална тематична линия, подготвена от репортерите и кореспондентите на програмата.

На 18 февруари информационният лидер ще предаде пряко от Карлово възпоменателната церемония по повод 150 години от гибелта на Левски с начало - 18.00 ч. Специалното студио на програма „Хоризонт“ от Карлово за 150-годишнината от обесването на Апостола на свободата ще бъде на 19-ти февруари от 14 до 16 ч. с водещ Спас Крайнин.

Поредица от предавания "По стъпките на Апостола" в региона на Стара Загора ще излъчи регионалната ни програма на БНР там.

Националната програма за отбелязване на 150-атата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски е приета с решение на Министерския съвет, като още в края на 2022 г. е създаден Национален инициативен комитет (НИК) за отбелязване на значимото събитие. Патрон на честванията е президентът Румен Радев. Председател на НИК е министърът на културата – към днешна дата Найден Тодоров, заместник-председател е заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, а членове в НИК са 34 души, сред които на първо място са министрите на образованието, на отбраната и на външните работи, както и представител на Светия Синод. Член на НИК е и генералният директор на БНР Милен Митев, заедно с ръководителите на другите две обществени медии – на БТА Кирил Вълчев и на БНТ – Емил Кошлуков, както и много изявени личности и общественици.

 

Автор:
Катя Василева, БНР
Публикация:
17.02.2023 г. 13:21
Посетено:
901
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/36402-bnr-e-chast-ot-natsionalnata-programa-za-otbelyazvane-na-150-godishninata-ot-gibelta-na-apostola-na-svobodata-vasil-levski