Годишнини

По пътя към Левски с Националния военноисторически музей

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата

По пътя към Левски с Националния военноисторически музей

 

С вход свободен за постоянната си хронологична и външна експозиция на 18 и 19 февруари (събота и неделя) Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

Посетителите ще имат възможността да извървят всеки по своему пътя към Левски на мястото, където се съхраняват най-много автентични негови лични вещи.

Чрез трансформация на част от експозиционното пространство НВИМ ще припомни по нестандартен и завладяващ начин живота и революционната дейност на Апостола и ще ангажира публиката с осмислянето на неговото духовно наследство. Посетителите ще си припомнят и най-ценния му завет – словото, пресъздало идеала му за свобода. Думите, записани в неговите писма, летописът на живота му и историята на съхранените негови вещи ще съпровождат посетителите по Пътя към Левски, за да ги отведат до витрината с косите, съхранени от майка му, кръстчето, подарено от вуйчо му, тасчето за вода и личния му револвер.

Инициативата „Пътят към Левски“ приканва публиката чрез спомена за една от най-светлите личности в българската история да усети как веригите могат да се превърнат от символ на робството в олицетворение на стремежа към свобода и да осмисли как делото и идеите на Апостола на свободата отекват в нас днес. 

По традиция екипът на Музея е подготвил изненада за най-малките си приятели. Те ще имат възможността да се включат в играта Тайна поща, в която ще дешифрират скрити съобщения. Първите 100 от децата, които открият посланието на Левски до тях, ще получат награда.

НВИМ ще работи с обичайните си входни такси за временните изложби и колекционните зали и с работно време от 10 до 18 часа, като касата приключва работа в 17 часа.

 

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
17.02.2023 г. 13:20
Посетено:
282
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/36377-po-patya-kam-levski-s-natsionalniya-voennoistoricheski-muzey