Годишнини

Storytel навършва 4 години в България

Каталог от 4000 заглавия на български език и 572 000 заглавия на английски, италиански, испански и турски език

Storytel празнува четири години в България с близо 4000 заглавия и все по-голямо семейство от български автори и разказвачи

По повод рождения ден авторът Васил Попов, актьорите Яна Кузова и Момчил Степанов, и издателят Марияна Златарева споделят как аудиокнигите повлияха на литературата у нас

Този месец Storytel навършва четири години на българския пазар с каталог от 4000 заглавия на български език и 572 000 заглавия на английски, италиански, испански и турски език. От 2019 г. досега глобалният бранд за аудиокниги и аудиосъдържание работи за развитието на българската аудиобиблиотека и към днешна дата предлага огромно разнообразие от българска класика, съвременна литература, аудиосериали и оригинално съдържание, записани специално за слушателите у нас. Огромна гордост за бранда е и все по-голямото семейство от автори и разказвачи, които звучат от приложението на Storytel, като сред тях попадат хиляди писатели и над 100 гласа на известни и обичани актьори, водещи и журналисти.

По случай четвъртия рожден ден, Storytel се обръща към едни от най-любимите имена на слушателите през изминалата година — авторът Васил Попов, актьорите Яна Кузова и Момчил Степанов, с въпроса как според тях аудиокнигите популяризират българската литература и как са променили живота на българския читател. Васил Попов е победител в първия конкурс на Storytel за оригинално аудиосъдържание, създавайки “Мамник” специално като аудиосериал. По повода той споделя: „Моментът, в който разбрах, че „Мамник“ е спечелил конкурса на Storytel Studio ще остане завинаги в съзнанието ми. Това беше един от онези редки моменти, в които си убеден до мозъка на костите си, че се е случило нещо, което ще ти даде шанс да промениш живота си и да сбъднеш много свои мечти.“ Само за една година мистичната история на “Maмник” става най-коментираната книга с най-висока оценка от слушателите на Storytel, a през февруари предстои премиера на второто му Storytel Original заглавие – „Пермафрост“, с което Васил Попов покорява Антарктида и си пожелава да постигне още по-голям успех.

Аудиокнигите се превръщат в ново творческо амплоа за много от най-любимите български актьори. Сред разказвачите рекордьори за 2022 г. е актьорът Момчил Степанов с над 90 озвучени заглавия в България и стотици изслушани часове в приложението. “Като слушател аудиокнигите ми помогнаха да изпълня със смисъл иначе досадни, рутинни дейности от ежедневието. Като пътуването, чистенето и пазаруването. А като артист — намерих нова форма на изразяване и съпреживяване. Възможност да съм изпълнител и режисьор едновременно, така както аз чувствам книгата и нейните герои.” Момчил е със Storytel от самото начало на бранда в България и се надява да се потопи в още много нови светове от различни жанрове през следващите години.

Призванието “разказвач” става любимо и на актрисата Яна Кузова, позната от българския аудиосериал “До дъно”, класиката “Разказът на прислужницата” и редица фантастични, романтични и детски заглавия. “Аз буквално “почуках” на вратата на Storytel, споделяйки колко много искам да бъда разказвач на книги… Вратата се отвори и влязох в страната на чудесата.” От 2019-а насам за Яна всяка страница е преживяване и всяко преживяване е спомен.

Част от голямото семейство на Storytel са и издателите, за които аудиокнигите са пряк път за достигане до още по-широка аудитория. Благодарение на работата ни със Storytel нови читатели откриха заглавията на "Кибеа". Смятаме, че аудиокнигите са важна част от книжното многообразие и се радваме, че все повече хора се наслаждават на нашите автори през различни формати”, споделя Марияна Златарева, управител на издателска къща "Кибеа".

Така вече 4 години аудиокнигите предлагат нови хоризонти на изразяване и творчество у нас, за да откриват необятен свят от истории, обогатяващи ежедневието на много български слушатели. “Все повече хора избират предимството да носят хиляди книги със себе си навсякъде и да могат по всяко време да чуят любимо произведение, докато успоредно с това вършат друга дейност от ежедневието. Рекордните 7 милиона часа, изслушани от потребителите през 2022 г., потвърждават обещаващото бъдеще на аудиокнигите в България” отбелязва Лиза Василева, мениджър на Storytel за България.

Storytel подготвя още по-разнообразна година, за да зарадва всички почитатели на аудиосъдържанието. Освен световни бестселъри, класики и заглавия от любими български автори, предстои първата книга на световния криминален майстор Антъни Хоровиц за Шерлок Холмс, създадена специално за бранда Storytel Original. За новите потребители Storytel отправя още един подарък с 50% отстъпка за първите 6 месеца, при стартиран абонамент в периодa от 16 януари до 28 февруари.

Повече за Storytel

 Storytel е една от най-големите стрийминг компании за аудио и електронни книги в света с каталог за слушане и четене от над един милион заглавия в световен мащаб. Визията на Storytel  е светът да бъде едно по- емпатично и цветно място благодарение на добрите истории, които да бъдат споделяни и преживявани от всеки, навсякъде и по всяко време. Стрийминг услугата в рамките на Storytel Group предлага абонамент за аудио и електронни книги под шапката на Storytel, Mofibo и Audiobooks.com. Издателската дейност на Storytel се осъществява от компанията Storytel Books, както и издателя на аудиокниги StorySide. Storytel Group има представителства в над 25 световни пазара, а седалището е в Стокхолм, Швеция.

 

Автор:
Яна Стефанова
Публикация:
02.02.2023 г. 05:58
Етикети:
аудиокнигиВасил ПоповStorytel
Марияна Златарева
Момчил Степанов
Яна Кузова
Посетено:
565
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/36298-storytel-navarshva-4-godini-v-balgariya