Годишнини

Известни артисти и певци се включват в спектакъла за Стефан Данаилов на 9 декември в НТ "Иван Вазов"

На 6 декември в кино "Одеон" ще бъде представена книгата "Стефан Данаилов. Игра на живот" и филмът "Ламбо от София"

 

◊ СТЕФАН ДАНАИЛОВ НА 80: ГОДИНИ ЛЮБОВ

Специална програма за отбелязването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов

Заповядайте на представянето на книгата „Стефан Данаилов. Игра на живот“ от Георги Тошев и филма „Ламбо от София“ (продуцент и сценарист Георги Тошев, режисьор Ема Константинова, консултант Росица Обрешкова, оператор Борис Пинтев). Събитието ще се проведе на 6 декември (вторник) 2022 г. от 18:00 ч. в кино „Одеон“ и е част от националната програма „Стефан Данаилов на 80: години любов“.

Входът е свободен.

Филмът „Ламбо от София“ се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“, направление „Кино“.

Книгата „Стефан Данаилов. Игра на живот“ от журналиста Георги Тошев е в чест на 80-годишнината от рождението на легендарния български актьор, която се навършва на 9 декември 2022. Изданието излиза от печат на 6.12. и е част от предстоящата поредица събития под надслов „Стефан Данаилов на 80: години любов“.

Подготовката на „Стефан Данаилов. Игра на живот“ е със съдействието на Българска национална филмотека и Държавна агенция „Архиви“.

"Спомените са нещо индивидуално – осъзнах го ясно, докато помагах на Стефан Данаилов да напише автобиографията си „Романът на моя живот“ (Книгомания, 2019).

Това, което той разказа за детството и любовта, за въодушевлението от успеха и за тъгата по изгубените приятелства, за болката от предателствата и за благодарността от срещите, е много по-различно от онова, което другите разказват за него – и сега, когато вече го няма. Всеки е свободен да споделя спомени, дори ако с тях ще нарани някого.

От смъртта на Ламбо минаха няколко години. Би трябвало да мога да говоря за него без емоции, но понякога не успявам.

Човек е създаден, за да се вълнува, така ми казваше той. Оказа се прав.

Срещнах го отблизо към края на дните му. Време, в което човек трябва да намери нов смисъл, за да продължи. Да разбере какво все още може да му предложи животът. Стефан се надяваше животът, или някой друг да го хване за ръка и да му посочи пътя.

Малко преди да си тръгне, ми завеща архива си.

Какво е да разполагаш с доказателствата за един чужд живот? Бреме? Отговорност? Дълг?

Животът е като игра. Всяка възраст е предизвикателство. Успехът на младини е привилегия за избрани, старостта е самота за всички. Старостта, както казва Ингмар Бергман, е като изкачване на планина. „И колкото по-високо се изкачвате, толкова по-трудно става да вървите, но с всеки перваз пред вас се открива все по-примамлива гледка“.

Спомените на всеки човек са лични.

Стефан Данаилов умееше да дава смисъл на другите. Често повтаряше, че животът е като игра на карти: дори и да не държиш козове, важното е да изиграеш правилно твоите.

Тази книга е далеч от стандартната биография. Тя не проследява хронологически фактите от живота на един забележителен актьор и човек, когото имах щастието да познавам.

Прослушвайки записите от нашите разговори, открих три думи, които Ламбо повтаряше често – любов, живот, игра.

„Игра на живот“ е книга за и от Стефан Данаилов. За любовта и липсата на любов, за огромния копнеж по срещата с другите, по киното и театъра.

„Игра на живот“ се вглежда в детайлите от едно човешко пътуване във времето. Автобиографичен повей, който минава през несигурното присъствие на собственика на истории, разказани от другите. Лична история, която се превръща в история на едно пъстро общество от чудаци, вече на изчезване."  ~ Георги Тошев

Стефан Данаилов: "Има истории, които не са за разправяне. Има и други, които показват що за хора сме били – аз и моето поколение. В нашите истории има идеали, има любов, има приятелство… Важни неща, трябва да се говори за тях. Един ден, когато събереш достатъчно мотиви, напиши нова книга – в нея да не говоря само аз, а и хората, белязали живота ми… И не забравяй, има една дума, на която много държа – ЖИВОТ! Доскоро беше „любов“, но днес със сигурност знам, че най-важната дума е „живот“!"

Спектакълът „Години любов“ в Народен театър „Иван Вазов“ е кулминация на честването 80 години от рождението на Стефан Данаилов. Той ще се състои в голямата зала на Народен театър „Иван Вазов“ на 9 декември (петък) 2022 г. от 19:00 ч.,

Входът е с покани и билети. Цената е символична, а идеята е набраните от представлението средства да бъдат дарени на Дома за ветерани от сферата на културата, за който приживе се е грижил и самият Стефан Данаилов.

Студенти и приятели на Мастера ще представят музикални изпълнения, ще бъдат излъчени специално подготвени кадри и интервюта от филма на Георги Тошев, откъси от записи с гласа на легендарния актьор, предоставени от „Златен фонд“ на БНР.

Същата вечер ще бъде връчена от вицепрезидент Илияна Йотова поредната „Стипендия на Ламбо“ със спомоществователството на фестивала „Сцена на кръстопът“, чийто създател е самият Стефан Данаилов.

В същия ден от 12:00 ч. ще бъде открита и фотоизложбата „Стефан Данаилов: личен архив. Непоказвани фотографии от личния му албум“.

Спектакълът и фотоизложбата по повод отбелязването на 80-годишнината от рождението на емблематичния артист е под патронажа на вицепрезидент Илияна Йотова и със съдействието на Министерството на културата.

 

Автор:
Елица Пенова
Публикация:
05.12.2022 г. 17:34
Етикети:
Георги ТошевгодишнинаСтефан Данаилов
фотоизложба "Стефан Данаилов: личен архив. Непоказвани фотографии от личния му албум"
"Стипендия на Ламбо"
кино "Одеон"
НТ "Иван Вазов
спектакъл "Години любов"
национална програма „Стефан Данаилов на 80: години любов“
"Ламбо от София"
"Стефан Данаилов. Игра на живот"
Росица Данаилова
Посетено:
780
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/36011-izvestni-artisti-i-pevtsi-se-vklyuchvat-v-spektakala-za-stefan-danailov-na-9-dekemvri-v-nt-ivan-vazov