Годишнини

Гласът на Стефан Данаилов от „Златния фонд“ на БНР ще звучи в спектакъла, посветен на 80-годишнината от рождението му

"Стефан Данаилов на 80: години любов" е мотото на програмата, с която ще бъде отбелязана 80-годишнината от рождението на големия български актьор

Гласът на Стефан Данаилов от „Златния фонд“ на БНР ще звучи в спектакъла, посветен на 80-годишнината от рождението му

 

Гласът на Стефан Данаилов от „Златния фонд“ на БНР ще звучи в спектакъла, посветен на 80-годишнината от рождението му

"Стефан Данаилов на 80: Години любов" е мотото на програмата, с която ще бъде отбелязана 80-годишнината от рождението на големия български актьор.

Събитията са под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, а БНР е медиен партньор.

Актьорът, който почина преди 3 години, трябваше да навърши 80 през декември. Сега неговите ученици, колеги и почитатели ще се спомнят за таланта му с нова книга и нов документален филм, специален спектакъл в Народния театър „Иван Вазов“ - на 9 декември, подбрана филмография с култови роли в Дома на киното и в "Одеон". 

На 6 декември в кино "Одеон" е представянето на книгата "Стефан Данаилов. Игра на живот" от Георги Тошев и филма "Ламбо от София" с режисьор Георги Тошев и сценарист Росица Обрешкова.

На 9 декември в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ е представянето на фотоизложбата "Стефан Данаилов: Личен архив. Непоказвани фотографии от личният му албум".

Предстои преиздаване на книгата "Романът на моя живот" с автори Стефан Данаилов и Георги Тошев.

"Всички, които го познаваме, знаем едно изключително дяволито пламъче в очите му, което щеше да поникне веднага, ако можеше да ни види всички в тази зала. И вероятно щеше да каже защо се занимаваме с такива неща, а не вършим нещо по-полезно. От друга страна, сигурна съм, че щеше да му бъде драго, защото, човешко е, всеки един иска да бъде оценен и да получава любовта на хората", каза за Стефан Данаилов на пресконференцията по повод представянето на акцентите в програмата вицепрезидентът Илияна Йотова.

По думите ѝ „както казваше Валери Петров, той е един от онези хвърчащи хора, които идват от космоса, а са родени на земята. Няма как да забравим изключителната страст, която притежаваше този човек. Тя завладява. Тя те кара да искаш да бъдеш част от този екип. Тя те кара да искаш, да считаш за особена привилегия, че този човек те е докоснал с присъствието си по някакъв начин. (...) Радвам се, че в тази зала виждам хора, които не са забравили кой е Стефан Данаилов, кой беше Ламбо за всички нас. (...) Ние се чувстваме избраници на Ламбо.

„Стефан Данаилов е от онези личности, за които англичаните са измислили израза "По-голям от живота". Прекрасно е, че посланието на тази 80-годишнина е свързано с любовта. Има много, което можем да научим за него, има много, което сме длъжни да запомним. Вероятно малко хора помнят, че Стефан Данаилов е бил водещ в Българското национално радио - на предаването "Звезди посред бял ден" по програма "Христо Ботев" - от 1981 до 1989 г. В БНР можем да сме горди, че можем да броим и него сред своите именити и знакови колеги“, отбеляза от своя страна Генералният директор на БНР Милен Митев.

Наша мисия, дълг и отговорност е да пазим жива паметта за ярките личности в културата, изкуството, в историята и в днешния ден. Горд и щастлив съм, че БНР е партньор в отбелязването на 80-годишнината от рождението на Стефан Данаилов чрез това, което е като обществена медия, културна институция и чрез своя „Златен фонд“, пазещ звуковата памет на България. Чрез гласовете и диханието дори на незабравимите личности, чиито ценности, послания и обич трябва да помним.

„От нищо нещо" до "Дами канят"– талантлив, харизматичен, бохем с неподражаемо чувство за хумор, човек на живота „на всеки километър“. Такъв помни и пази гласа на Стефан Данаилов Българското национално радио. И още много помни и пази „Златният фонд“ на Радиото за актьора, педагога, общественика, но преди всичко човека Стефан Данаилов, чиято 80-годишнина отбелязваме заедно.

Журналистът Георги Тошев е в основата на инициативата:

"Няма български актьор, а малко са и в чужбина, които да са участвали в 150 филма. Стефан Данаилов е участвал в толкова. На 6 декември, от 18 часа, в кино "Одеон" ще е премиера на новата книга за Стефан Данаилов "Игра на живот". Тази книга е много по-голяма от първата. Това е биография и изцяло стъпва на неговия личен архив и на свидетелствата на хора, които аз наричам "бекстейдж".

Като кулминация на честването в Народния театър „Иван Вазов“ ще се състои спектакълът "Стефан Данаилов на 80: Години любов". Събитието на 9 декември с участието на студенти и приятели на Мастера. Те ще представят музикални изпълнения, ще бъдат излъчени специално подготвени кадри и интервюта от филма на Георги Тошев, откъси от записи с гласа на легендарния актьор, предоставени от "Златен фонд" на БНР. Събраните средства от продажбата на билети ще бъдат дарени на Дома за ветерани на културата и изкуствата в София, за който приживе Стефан Данаилов се е грижил.

Същата вечер ще бъде връчена "Стипендията на Ламбо" със спомоществователството на фестивала "Сцена на кръстопът", чийто създател е самият Стефан Данаилов.

"Колкото повече Стефан се отдалечава, толкова повече виждаме колко огромен, гигантски, невероятен човек е бил. Той казваше, че е приятел за дълъг път, и сега благодаря на всичките му приятели. Защото аз не ги виждам като институции, а като приятели, които застават за тази 80-годишнина, подкрепят ни", каза Росица Обрешкова, режисьор на спектакъла "Стефан Данаилов на 80: Години любов".

"Паметта е важна, не за друго, а защото, когато пуснем спомените си да вървят към светлината, ние ставаме по-благи, по-красиви отвътре, по-одухотворени. Не искам да го помним с болка, а Стефан в светлината, в красотата, в даряването, което той правеше цял живот от сърце, от дълбочината на душата си, без да иска нищо в отплата. Просто го хвърляше и го забравяше", добави тя.

"Имам щастието и късмета, и отговорността, която е огромна, да бъда част от неговото семейство. Затова правя този спектакъл с много притеснение, много вълнение, тъй като Стефан го няма да ни каже кое става и кое не става. Най-важното, което искам да чуят зрителите на този спектакъл, е негови послания, които са през творчески актове. Това, което намерих в "Златния фонд", беше изумително", каза още Росица Обрешкова.

______________

Снимка: Пресконференция по повод представянето на акцентите в програмата за отбелязване на 80-годишнината от рождението на Стефан Данаилов

 

 

 

Автор:
Катя Василева
Публикация:
27.11.2022 г. 14:07
Посетено:
368
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/35944-glasat-na-stefan-danailov-ot-zlatniya-fond-na-bnr-shte-zvuchi-v-spektakala-posveten-na-80-godishninata-ot-rozhdenieto-mu