Годишнини

Двадесет години библиотечна кооперация

Юбилейна национална среща на Български информационен консорциум

Двадесет години библиотечна кооперация

 

На 11.11.2022 г. членовете на Български информационен консорциум се събраха в хотел InterContinental, гр. София, за да участват в Юбилейната национална среща, по повод 20 години от създаването на първото библиотечно обединение от подобен род в България. В срещата участваха над 40 представители на 26 академични, обществени и специални библиотеки, обществени организации, представителства на електронни информационни ресурси и др.

Срещата бе открита от Надя Терзиева, Председател на Управителния съвет на Български информационен консорциум и директор на Център за книгата, Нов български университет, която проследи развитието и дейността на консорциума.

В последвалия презентационен панел, гости на Юбилейната среща споделиха своя опит от сътрудничеството или членството в БИК, като д-р Петя Георгиева, директор на Библиотеката на Аграрен университет, Пловдив и член на УС на Българската библиотечно-информационна асоциация говори за „БИК и ББИА - заедно в надграждане на библиотечно-информационните компетентности“, като изтъкна положителните резултати от сътрудничеството между двете организации. За общата цел за развитие на дигиталната компетентност на библиотечните и информационни специалисти в своето представяне „Проектната дейност - инструмент за продължаващо образование на библиотекари и създаване на образователни ресурси“, говори Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България“. За първия в страната споделен абонамент за база данни напомни Румяна Соколова от Представителство на Кларивейт за България, която говори за „Въвеждане на новите информационни продукти - успешната задача, изпълнявана от българските библиотеки и фирма Бикам“. Скъп гост в презентационния панел бе Драган Николич, регионален мениджър продажби за Югоизточна Европа на EBSCO Information Services, който в презентацията „20 години – вървим заедно с Български информационен консорциум“ подчерта значимостта на продължилото над 20 г. сътрудничество между БИК и EBSCO Information Services за осигуряване на качествени електронни информационни ресурси за учените и студентите в България. По повод юбилея от EBSCO предоставят двумесечен безплатен промоционален достъп до две бази данни: колекция Humanities Source Ultimate и eBooks University Press Subscription Collection, а за библиотеките, които са изтеглили най-много пълнотекстови документи от базите ще има много награди. Как на практика електронните книги на EBSCO Information Services правят библиотеката притегателен център за общността разказа Теодора Л. Костадинова от Народна библиотека „Иван Вазов“, гр. Пловдив, с темата „eBook Collection“ в Пловдивската народна библиотека: сътрудничество в действие“.

Втората част от срещата продължи с връчване на поздравителни адреси и изказвания на юридически и асоциирани членове, като в нея се включиха представители на Българска библиотечно-информационна асоциация, Аграрен университет, гр. Пловдив, Технически университет, гр. София, Централна библиотека на Българска академия на науките, Югозападен университет „Неофит Рилски“, гр. Благоевград, Народна библиотека „Иван Вазов“, гр. Пловдив, Централна медицинска библиотека при Медицински университет, гр. София, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, гр. Пловдив, Университет по библиотекознание и информационни технологии, Русенски университет „А. Кънчев“ и Селскостопанска академия. Управителният съвет получи още поздравителни адреси от Биляна Александрова, която е сред основателите на Сдружението, Тракийски университет, гр. Стара Загора, Медицински университет, гр. Варна, от Университетска библиотека на Университета за национално и световно стопанство, както и от Библиотека „Паница“ при Американски университет в България.

Участниците сe обединиха около идеята, че 20 години след основаването на БИК, основните му цели да подпомага и насърчава използването на информационни ресурси, да удовлетворява информационните потребности на членовете си и да предлага продължаваща квалификация са още по-актуални.

Честванията на юбилея ще продължат през цялата академична 2022-2023 г., като за целта е създаден Юбилейния сайт на БИК - https://20years.bic.bg/. В него на разположение на всички са следните секции:

• Юбилейни новини, където Управителният съвет публикува актуална информация за всички инициативи, които ще се проведат през академичната 2022/2023 г.
• Национална среща, където са представени всички материали от презентационния панел.
• Поздравителни адреси от участници в Националната среща и такива, получени по пощата.
• Галерия, която представя избрани фотографии от събитието.
- Библиография за нас, където чрез публикации в професионалния печат може да се проследи дейността на БИК.
• Пробни достъпи, съвместно с водещи издатели, които се организират през цялата академична 2022/2023 г.
• Хронология, където са отбелязани значими за развитието на Консорциума събития през изминалите 20 години.

В продължение на 20 години БИК спечели доверието на участниците в обединението чрез пълна отчетност и прозрачност на всички действия. Подходите, които използва консорциумът, осигуряват неговата стабилност и дълготрайност. Успехът на този модел библиотечна кооперация се дължи на частния характер на инициативата, която не разчита на държавна подкрепа, както и на ежедневните институционални усилия на екипа на Нов български университет.

Управителен съвет на Български информационен консорциум

 

 

Автор:
Български информационен консорциум
Публикация:
17.11.2022 г. 12:31
Етикети:
д-р Радостина ТодороваНадя ТерзиеваЦентър за книгатаБългарски информационен консорциум
Теодора Л. Костадинова
Драган Николич
Румяна Соколова
Спаска Тарандова
д-р Петя Георгиева
Посетено:
577
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/35856-dvadeset-godini-bibliotechna-kooperatsiya