Годишнини

Честваме 195 години от рождението на Петко Р. Славейков

„Минах живот любороден“ - поетична вечер на 17 ноември в Къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“

Честваме 195 години от рождението на Петко Р. Славейков

 

ЧЕСТВАМЕ 195 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЕТКО Р. СЛАВЕЙКОВ

На 17 ноември 2022 г. се навършват 195 години от рождението на големия възрожденец Петко Р. Славейков. Националният литературен музей и редакционната колегия на сп. „Читалище“ организират поетичната вечер „Минах живот любороден“.

Събитието ще открие Атанас Капралов - директор на Националния литературен музей.

В къща музей „Славейкови“ ще прозвучат стихове, посветени на големия възрожденски поет, преводач и даровит публицист, автор на повече от 50 книги, борец за църковна независимост, участник в борбите за първата  българска конституция, министър, издател, вестникар… Петко Славейков е редактор на третата годишнина  на списание „Читалище“ ( 1872 – 1873), на страниците на което, в бр. 10/ 31 юли 1873 г., за първи път е публикувана известната му поемата „Изворът на белоногата“.

В събитието ще вземат участие главният редактор на сп. „Читалище“ Боян Ангелов (председател на СБП) и съвременни поети и писатели - сътрудници на списанието.

Програмата на поетичната вечер включва още: представяне на юбилейния вестник, който Националният литературен музей подготви по повод годишнината.

Гостите ще могат да видят и временната изложбата „От раклата на Славейкови“, включваща избрани експонати от богатата етнографска колекция на Петко Р. Славейков и неговото семейство.

Заповядайте на 17 ноември 2022 г.(четвъртък), от 18.00 часа в къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“ на адрес: София, ул. „ Г. С. Раковски“ 138.                                                                                                                                         

 

Автор:
НЛМ
Публикация:
15.11.2022 г. 14:19
Посетено:
1982
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/35815-chestvame-195-godini-ot-rozhdenieto-na-petko-r-slaveykov