Годишнини

Националната библиотека чества ПОДбудителите – Радой Ралин (100) и Марко Ганчев (90)

Представяне на новоизлезлите книги на двама от най-големите ни сатирици

Националната библиотека чества ПОДбудителите – Радой Ралин (100) и Марко Ганчев (90)

 

Преди Деня на народните будители Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще чества „Деня на ПОДбудителите” – така е озаглавено представянето на новоизлезлите книги на двама от най-големите ни сатирици. Тази година се честват 100 години от рождението на Радой Ралин и 90-годишнина на Марко Ганчев.  

Книгите ще бъдат представени от не по-малко емблематичните български писатели Недялко Йорданов, Георги Мишев и Марин Георгиев. На живо някои от най-новите си сатири ще прочете самият Марко Ганчев, а стихове на Радой Ралин ще чуем на запис с неговия глас.

Събитието ще бъде на 27 октомври, четвъртък, от 18.00 ч. в Централното фоайе на Националната библиотека, с вход свободен.

Любопитна инициатива на организаторите ще бъде предложение до Столичната община спирка „Хотел Плиска” да бъде наименувана „Радой Ралин”, тъй като в близост до нея е паметникът на най-известния ни сатирик, а самият хотел отдавна не съществува.

Поканени са представители на Министерството на културата и на Столичната община.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
26.10.2022 г. 11:37
Етикети:
Посетено:
532
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/35687-natsionalnata-biblioteka-chestva-podbuditelite-radoy-ralin-100-i-marko-ganchev-90