Годишнини

Паметна среща, посветена на композитора Лазар Николов по повод 100 години от рождението му

6 октомври 2022, 14 ч., Голяма сцена на Софийската опера

Паметна среща, посветена на композитора Лазар Николов по повод 100 години от рождението му

 

◊ ПОКАНА

На 6 октомври Софийската опера и балет кани всички свои приятели и почитатели на Паметна среща, посветена на забележителния български композитор Лазар Николов по повод 100 години от рождението му.

Инициатор на събитието е акад. Пламен Карталов, за когото е мисия да  отдава почит на големите български творци. На тази среща ще си спомним за един композитор, който е сред основателите на българския музикален авангард, но е и автор на филмова и театрална музика; един съвременен майстор на музиката – отричан и заклеймяван, но по-късно възхваляван и почитан.   

Ще участват изтъкнати творци, музикални дейци и журналисти, сред които акад. Георги Минчев, проф. Боянка Арнаудова, проф. Ангелина Петрова, проф. Велислав Заимов, доц. Илия Граматиков, композиторът Ценко Минкин, баритонът Иван Консулов (изпълнител на ролята на Прометей в едноименната опера на Лазар Николов).

Паметната среща ще се състои в навечерието на новия сезон 2022/23 на Софийската опера. Следвайки традицията, на 7 октомври от 19 ч. завесата ще се вдигне с българско заглавие. Този път това ще бъде „Чичовци"втората опера на Лазар Николов по известната повест на Иван Вазов.

Творбата е създадена през 1971 г. и дълги години няма сценична реализация. Първата ѝ постановка в Софийската опера е на 2 март 2022.

Пламен Карталов създава един театър на абсурда с точни послания към нашето време. Премиерата на „Чичовци" се превърна в огромно събитие в музикалния живот на България и бе високо оценена от редица творци, между които режисьорът акад. Людмил Стайков и проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ, изтъкнатия критик Божидар Манов, Станислав Почекански, председател на СМТД.

Очакваме ви в Софийската опера и балет на 6 и 7 октомври за началото на новия творчески сезон 2022/23 г.!

 

Автор:
Галина Минчева, Софийска опера и балет
Публикация:
03.10.2022 г. 11:36
Посетено:
583
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/35521-pametna-sreshta-posvetena-na-kompozitora-lazar-nikolov-po-povod-100-godini-ot-rozhdenieto-mu