Годишнини

"С песните на поколенията" отбелязват 45 години Детски хор "Орфей"

Концертът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура"

 

45 години от създаването си ще отбележи Детски хор „Орфей” към Младежки център – Хасково. Празничният концертС песните на поколенията” е в събота – 1 октомври, от 18:30 часа в ДКТ „Иван Димов”. На сцената ще се изявят и подготвителната, и концертната формация на състава, а специален гост ще бъдат порасналите "орфейки" от Камерна формация „Орфей+”.

Една от културните емблеми на града ни е създадена точно на 1 октомври 1977 г. от маестро Боян Боев, диригента Таня Манолова и пианиста Сийка Стефанова. Само две години след основаването му хор „Орфей” печели званието „Представителен”, което е най-високото отличие за самодеен творчески колектив в България. И следващите успехи защитават престижната титла. Орфейци са лауреати на фестивали и конкурси в страната и чужбина от 1979 до днес: Варна, Превеза, Москва, Кантонигрос, Кьолн, Бидгошч, Пловдив, Панагюрище, София,  Несебър, Лорет де мар, Виена, Даугавпилс и Пекин.

За своето 45-годишно съществувание „Орфей” е изнесъл над 650 концерта в страната и чужбина, като е осъществил турнета в Европа и Азия. Предстои участие на орфейци в Международния хоров коледен фестивал в Малта през декември. През цялото това време начело на състава освен Боян Боев, са били Михаил Делчев и Елена Цветкова, а пианистите са Сийка Стефанова, Красимира Генева и настоящата – Румяна Въчева. В ръководството на състава са работили и други музиканти от Хасково и страната – Лили Славова, Вили Костадинова, Диди Ганева, Миглена Стоянова, Иванка Пашинова, Адриана Ковачева, Катя Демирева, Петя Керемедчиева, Елена Тодорова.

„Орфей” е първият български хор, включен в световния хоров фестивал за мир – Виена, където певците изнесоха концерт в Златната зала на Виенската филхармония – Musikverein, и единственият български хор, участващ във фестивалите в Пекин и Шанхай на The China Soong Ching Ling Science&Culture Center for Young People.

Съставът и неговият диригент са носители на званието „Основател на Детския хор на България”, присъдено им от Българския хоров съюз. Хорът е сред финалистите на първото в България  риалити за хорове, организирано от „Шоуто на Слави” и телевизия Btv.

Детски хор „Орфей” е носител на  „Златна значка” от Българския хоров съюз, на „Сребърна лира” от Съюза на българските музикални и танцови дейци, а за 40-годишнината бе удостоен и със „Златна лира” на СБМТД.

От сцената на театъра в събота ще прозвучат песни от репертоара на хора от създаването му до днес – „Сто незнайни мечти”, „Ягодки червени”, „Вечеряй, Радо”, „Три деца” и емблематичната „Младежка пролетна”.

Концертът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по Програма за възстановяване и развитие на организации в сферата на любителското творчество.

 

 

Автор:
Антон Атанасов
Публикация:
29.09.2022 г. 18:28
Етикети:
Хасковоконцертгодишнина
Елена Цветкова
Детски хор Орфей
Посетено:
610
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/35508-s-pesnite-na-pokoleniyata-otbelyazvat-45-godini-detski-hor-orfey