Годишнини

Студенти, приятели и колеги връщат спомена за Стефан Данаилов

Националната програма по отбелязването на 80-годишнината на известния актьор и педагог започва от София

Студенти, приятели и колеги връщат спомена за Стефан Данаилов

 

◊ СТЕФАН ДАНАИЛОВ НА 80

По нетрадиционен начин в София ще се даде началото на националната програма по честването на 80-годишнината на един от най-обичаните актьори и театрални педагози в България Стефан Данаилов.  Той си остава най-сниманият български актьор до момента. С ролите си във филми като “Иван Кондарев“, „Борис“, „Дами канят“, „Черните ангели“, „Иконостасът“, сериали като „На всеки километър“, „Стъклен дом“, „Октопод“ и „Фамилията“ Данаилов продължава да бъде популярен сред публиката.

С „Ламбо сафари“ на 15 юни от 10:30 часа в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ ще започне разходка из знакови места на гр. София през личната биография на софиянеца Стефан Данаилов.

За първи път в София ще се проведе сафари, посветено на български актьор.

Маршрутът ще мине през знакови за града и Стефан Данаилов места. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община.

„Наш дълг и мисия е да пазим паметта за ярките личности в културата. Стефан Данаилов остава незабравим в безбройните си роли, но с този проект ще покажем и образа му на наш съгражданин, част от неповторимата енергия на столицата.“, каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Акцентът на проекта „Ламбо сафари“ ще бъде личната история на актьора, разказана през историята на сгради, институции, училище, театри, градини и други места от София.  

Някои от ключовите са градинката „Кристал“, място, в което Данаилов среща голямата си любов Мария, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където Мастъра, както го наричат студентите учи и преподава, „Докторската градина“, в която се снимат сцени от първия филм с участието на ученика Стефан Данаилов „Следите остават“ по Павел Вежинов и други. Гид в това пътуване през времето и спомените ще бъдат известни студенти на Мастъра, които днес са вече утвърдени актьори като Силвия Лулчева, Дарин Ангелов, Влади Въргала и други.

Сафарито посветено на известна личност е част от културния календар на градове като Стокхолм (Ингмар Бергман, Грета Гарбо), Париж, (Салвадор Дали, Едит Пиаф).

В богатата програма от събития, посветени на Стефан Данаилов ще има нов документален филм, книга, изложба, спектакли с негови студенти и Гала вечер в Народния театър „Иван Вазов“.

Програмата на честванията е създадена от Росица Обрешкова и Георги Тошев и се реализира със финансовата подкрепа на Столична община. Партньори са още Българска национална филмотека и Народен театър „Иван Вазов“. В нея участват студенти на Стефан Данаилов, колеги, приятели и почитатели.

За мен и хората, които се включиха в създаването на юбилейната програма, е важно да поддържаме жива паметта за един забележителен човек, който с лекото съчетаваше различни роли – на актьор, педагог, общественик, политик. Животът на Стефан Данаилов не беше достатъчно дълъг, но пък е съдържателен, богат, отдаден на другите. Отвъд личната харизма , Данаилов притежаваше едно много важно качество – чуваше другите, помагаше им. Доказателството колко обичан продължава да бъде е готовността , с която се включват в програмата държавни, частни институции и хора на различна възраст, с различен социален статус. И въпреки, че днес няма звания, за Стефан Данаилов спокойно можем да кажем, че е „народен артист“, защото хората го помнят!“, каза журналистът Георги Тошев, един от инициаторите на юбилейната програма.

Част от програмата е официалният сайт на Стефан Данаилов www.stefandanailov.com , който ще събере архива на актьора и ще информира почитателите му за събитията, свързани с юбилея.

* * *

Снимка: Българска национална филмотека

Сайт:
www.stefandanailov.com
Facebook:
https://m.facebook.com/stefandanailovofficial/
Instagram:
https://instagram.com/stefandanailovlambo?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Автор:
Елица Пенова
Публикация:
13.06.2022 г. 16:42
Посетено:
1487
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/34910-studenti-priyateli-i-kolegi-vrashtat-spomena-za-stefan-danailov