Годишнини

Творци на словото от Бесарабия

Нико Стоянов и Никола Куртев - юбиляри

◊ СЪБИТИЕТО

В Столичната библиотека в София се състоя литературна вечер, посветена на януарските юбиляри - поети и писатели от Бесарабия (Молдова и Украйна) - Нико Стоянов (9 януари 1947) и Никола Куртев (25 януари 1947).

И двамата навършиха 60 години. Честито!


◊ ТЪРЖЕСТВОТО
  
На литературната вечер в чест на юбилярите от Бесарабия добри думи се казаха за талантливото перо на Петър Бурлак-Вълканов,
патриарх на най-новата бесарабска българска литература, за жалост вече покойник. На 18 януари 2007 Петър Бурлак-Вълканов щеше да навърши 68 години. На тържеството-юбилей бе споменат и отминал юбилей - на Михаил Бъчваров-Бондар.
  
Актрисата Богдана Вульпе, също с бесарабски корен,  вдъхновено и артистично прочете стихотворения от поетите: П. Бурлак-Вълканов, М. Бъчваров-Бондар, Н. Стоянов, както и откъси от прозата на Н. Куртев и А. Малешкова, съавтори на книгите "Да намериш разковничето" и "Смехът на дявола".
  
С отбелязването на дати и кръгли годишнини - юбилеи на интелектуалци от Бесарабия, обществено-патриотичното дружество "Родолюбец" - София утвърждава една добра традиция, която има вече приемственост и последователи.
  

◊ АНОНС

Следващата литературна среща ще е на 27 февруари 2007 г. На нея ще бъде представена книгата "Кръвта вода не става" на доайена на дружеството Георги Журков.

Автор:
Димитър Боримечков
Публикация:
13.02.2007 г. 16:35
Етикети:
Посетено:
858
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/3478-tvortsi-na-slovoto-ot-besarabiya