Годишнини

Документална изложба и концерт по случай 115-годишнината от рождението на Дмитрий Шостакович

29 март, 18:00 ч., Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров"

Документална изложба и концерт по случай 115-годишнината от рождението на Дмитрий Шостакович

 

"Дмитрий Шостакович в България - гостувания и концертни изяви през 1958 и 1965 година" - документална изложба, посветена на 115-годишнината от рождението на Дмитрий Шостакович (25 септември 1906 – 9 август 1975).
 
Изложбата ще гостува на Националната музикална академия три седмици. Откриването ѝ ще бъде съпроводено с концерт с произведения от Дмитрий Шостакович в изпълнение на студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, кратка дискусия и излъчване на документалните видеоматериали.
 
Събитието е с финансовата подкрепа на Община Русе по Програма „Култура“ в направление „Творчески проекти“.
 
Изложбата разказва за посещенията на Шостакович в България – в София, Пловдив, Варна и Русе. Експонирани са фотографии, запечатали концертните му изяви в тези градове, срещите му с български композитори в София, факсимилета от негови писма и посвещения, моменти, свързани с първата постановка на операта „Катерина Измайлова“ в България, осъществена в присъствието на композитора през 1965 година в Русе.
 
Половин век по-късно, отново на русенска сцена, а след това и в Пловдив операта „Катерина Измайлова“ бе представена в нова продукция. На 20 март 2012 година на русенска сцена за първи път в България е осъществена продукция и на операта „Нос“, с което Русе отново има национална първенствуваща роля, като на сцената на русенския оперен театър за първи път в страната са изпълнени и двете опери на Шостакович.
 
Изложбата е съпътствана от неизвестни до сега и новооткрити през септември 2021 година документални кинокадри, регистрирали гостуването на композитора през 1965 година, както и видеокадри с акад. Васил Казанджиев, проф. Павел Герджиков, д-р Аделаида Якимова-Фурнаджиева и Вера Немирова, споделящи спомени и впечатления от общуването си с Шостакович и неговото творчество.
Авторският колектив е съставен от д-р Веселина Антонова – изследовател и архивист в Художествения архив на Държавна опера Русе, д-р Любомир Кутин и Пламен Бейков – директор на Държавна опера-Русе.
 
Художественото оформление е дело на художника Орлин Атанасов.
Научен консултант в систематизирането на събраната информация и нейното евентуално последващо публикуване в сборник със статии, коментиращи присъствието на личността на композитора в българската културна история е проф. д-р Наташа Япова.
Партньори в издирването на архивни материали за изложбата са НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Софийската филхармония, Съюза на българските композитори, Държавна опера-Пловдив, Регионална библиотека „П. Славейков“ – Варна, Централен държавен архив, Държавните архиви на Варна, Пловдив и Русе, Международно дружество „Елиас Канети“.
 
Откриването на изложбата се състоя на 19 септември 2021 г. в Русе и бе част от съпътстващата програма на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, след което гостува и във Варна.
 
 
Автор:
Организаторите
Публикация:
29.03.2022 г. 11:26
Посетено:
818
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/34396-dokumentalna-izlozhba-i-kontsert-po-sluchay-115-godishninata-ot-rozhdenieto-na-dmitriy-shostakovich