Годишнини

Честване в Сливен на Националния празник на Република България

144 години от Освобождението на България

144–та годишнина от освобождението от османско иго и Националният празник на държавата ни – 3 март, бяха почетени с редица интересни прояви в Града на стоте войводи. Събитията бяха организирани от Община Сливен, Центъра за подготовка на специалисти и Светата Сливенска митрополия.

Сливенци наблюдаваха в Голямата зала на Драматичен театър „Стефан Киров” музикално-поетическия спектакъл „Възрожденски разкази” на Ансамбъл „Чинари”, претворил значими мигове от национално-освободителната епопея. В своя подход и замисъл хореографът, сценарист и режисьор Асен Павлов вгражда, като основа, стиховете на Христо Ботев – при творческо участие в постановката и на формациите „Булгарина”, „Чинари Дръмс” и „Българи”. Входът (с безплатни пропуски), бе празничен жест на община Сливен за съгражданите ни.

Поздравителното слово на кмета Стефан Радев за Националния празник на Република България докосна сливенци в търсенето на нравствените опори на миналото в днешния ден на съгражданите ни, както и в преноса на ценностите във времето – подтик за всички към съзидателни дела за града: „На 3 март 1878 година българският народ тържествува, а така жадуваната свобода не е само мечта, а изпълнена със смисъл и съдържание реалност. В годините след Освобождението българската държавност се възстановява в нелеки условия, често изправяна пред редица предизвикателства, но страната ни успява отново да заяви присъствието си на картата на Европа. Нека днес си спомним и с благодарност почетем паметта на всички онези, които се посветиха и загинаха в името на Свободата на Отечеството ни! С дълбок поклон и признателност да покажем, че саможертвата на хиляди знайни и незнайни войни си е струвала. Вярвам, че заедно можем да работим в името на националната кауза, общото благо и бъдещето на децата ни в една свободна европейска страна, за каквато жадуваха дедите ни!,” подчерта ръководителят на община Сливен.

Вълнуващи слова по случай празника отправиха към сливенци и председателят на Общинския съвет – Сливен, Димитър Митев, както и областният управител на област Сливен, Веселин Вълчев.

Преди дни отец Евгений Янакиев отслужи молебен за мир в катедралния храм „Св. Димитър” в града.

Признателните поколения покриха с венци и цветя паметника на Войводата Хаджи Димитър и Пантеона на сливенските възрожденци.

В програмата за отбелязване на Националния празник е предвидено и стартиране (пред сградата на Съдебната палата) на 57-то издание на лекоатлетическата щафета „Освободител”.

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
03.03.2022 г. 14:41
Посетено:
770
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/34207-chestvane-v-sliven-na-natsionalniya-praznik-na-republika-balgariya