Годишнини

40 години от въвеждането на военно положение в Полша

На 13 декември от 19.30 ч. запалете Светлината на свободата!

40 години от въвеждането на военно положение в Полша

 

◊ ПОКАНА

40 години от въвеждането на военно положение в Полша

На 13 декември запалете свещ на прозореца, за да отдадете почит на всички жертви на комунизма

Кога: 13 декември (понеделник) 2021 г., 19:30 ч.

Къде: Прозорец във вашия дом.

Организатори: Полски институт в София.

 

Военното положение е едно от най-драматичните събития в следвоенната история на Полша. В този труден момент жителите на тогавашния свободен свят изразяват своята солидарност с поляците. През 1981 г. на прозореца на Апостолическия дворец във Ватикана папа Йоан-Павел II запалва свещ, символизираща светлината на свободата. Такава свещ гори и в Белия дом, и на много други места. По сходен начин изразяват своето несъгласие с политиката на комунистическата власт и поляците в страната.

Във връзка с 40-та годишнина от въвеждането на военно положение в Полша МВнР прие за мото и знак, символизиращ отбелязването на годишнината както в Полша, така и в чужбина, СВЕТЛИНАТА НА СВОБОДАТА.

Това е препращане към традицията за поставяне на запалена свещ на прозорците в годините след 1981 на 13 декември вечерта в знак на протест и спомен за тези събития и техните жертви. Запалени свещички – като акт на голяма гражданска смелост – са били поставяни на прозорците на много полски домове, а като жест на солидарност с поляците това е ставало и в чужбина.

Каним ви да гледате кратката анимация на Института за национална памет „The #LightOfFreedom: историята на полската съпротива срещу комунизма по време на военното положение" в  сайта на Полския институт в София (с английски субтитри).

Oт 19.30 ч. запалете Светлината на свободата!

 

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
13.12.2021 г. 15:58
Етикети:
историяПолски институт в София
Светлината на свободата
военно положение в Полша
40-годишнина
Посетено:
1344
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/33885-40-godini-ot-vavezhdaneto-na-voenno-polozhenie-v-polsha