Годишнини

Отбелязваме 65 години от създаването на Kъща музей „Никола Вапцаров“ – София

7 декември 2021 г. - 112 години от рождението на Никола Вапцаров

Отбелязваме 65 години от създаването на Kъща музей „Никола Вапцаров“ – София

На 7 декември 2021 г., в деня на 112-годишнината от рождението на Никола Вапцаров, ще бъде отбелязан и 65-годишният юбилей от създаването на софийския музей на поета.

В залите на „Високото пространство“ на ул. „Ангел Кънчев“ № 37, от 15:00 часа, ще бъде открита изложбата „Знакови дарения“: култовата тетрадка „Сампа“ с оригиналите на „Прощално“ и „Предсмъртно“; „Моторни песни“ с автографи и ръкописно вписване на думата „Свобода“ в цензурирания финал на „Огняроинтелигентска“; писма от/до Елена Вапцарова; снимка на Йонко и Никола Вапцарови на царската моторница в Евксиноград; фотоалбума на 26-ти випуск на Морското машинно училище – Варна със стихотворението „Марш“ на младия поет; ценни книги с посвещения; нови преводи на Вапцаров на английски, украински, турски и фарси, двете издания на „Стихотворения за деца“, илюстрирани от художничката Капка Кънева и др.

Ще бъде експонирана и колекция живописни и графични портрети на Никола и Бойка Вапцарови и илюстрации на стихове от Огняроинтелигента, дело на художниците проф. Иван Димов, акад. Румен Скорчев, Добри Добрев, Иван Керезиев, Никола Вичев.

В кинозалата на „Високото пространство“ ще бъде представена „Преображението на един музей“ – документална история на литературното средище от създаването му до наши дни, не по-малко драматична от тази на патрона му...

На събитието ще присъстват музейни директори и колеги, дарители, приятели на НЛМ, родственици на поета.

 

Автор: НЛМ
03.12.2021 г. 14:52
Посетено: 704
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/33817-otbelyazvame-65-godini-ot-sazdavaneto-na-kashta-muzey-nikola-vaptsarov-sofiya