Годишнини

Варненската опера почита своята прима Йорданка Тенчева с "Риголето"

100 години от рождението на голямата певица

 

◊ СЪБИТИЕТО

Варненската опера почита своята прима Йорданка Тенчева с "Риголето"

Със спектакъл на премиерната от тазгодишното издание на ММФ "Варненско лято" и Опера в Летния театър постановка на „Риголето“от Верди на режисьорката Сребрина Соколова Държавна опера Варна отдава почит на 17 ноември, 19.00, Основна сцена, на сопраното Йорданка Тенчева, една от първите прими на Варненската опера, играла още в „Продадена невеста“ през 1947 година, първата постановка от летоброенето на оперния театър. В ролята на Джилда, една от коронните роли в репертоара на Йорданка Тенчева, ще се представи великолепната Ирина Жекова, която е имала шанса да почерпи от опита на голямата певица в последните години от живота ѝ. Коронни са ролите в „Риголето“ за всички солисти - Ирина Жекова като Джилда, Пламен Димитров като Риголето и Валерий Георгиев като Херцогът на Мантуа. С "Риголето" започва XXII Коледен музикален фестивал на Държавна опера Варна.

 

◊ ПОСТАНОВКАТА

„Риголето - тази изключителна роля във Вердиевото творчество, очертаваща образ, изтъкан от противоречия, е предизвикателство както певческо, така и актьорско за всеки изпълнител. Гласово и технически Пламен Димитров бе безупречен – истинско удоволствие за публиката. Неговото пеене бе с ясна дикция и фразировка с богати темброви нюанси и необходимите емоционални напластявания. В изграждането на образа той акцентира не толкова върху арогантната злост на придворния шут и жаждата за отмъщение, колкото върху благородните черти и любящото бащино сърце, върху човешката склонност и страх от възмездие.

Една прекрасна Джилда представи сопраното Ирина Жекова – също водеща солистка на Варненската опера. Елегантна певческа фраза и звукоизвличане, лекота и музикалност, естественост и вглъбена предварителна работа върху образа са малка част от постиженията ѝ в тази роля. Всички певчески предизвикателства в партията на Джилда просто не съществуваха за сопраното, чийто великолепен тембър е наслада за слушателя“, пише музиковедът Юлияна Караатанасова в Портал Култура по повод премиерата на "Риголето" в Опера в Летния театър - Варна 2021 (публикация 23.07.2021)  

 

◊ ДИРИГЕНТЪТ

За пръв път на диригентския пулт на Варненската опера ще застане италианският диригент Алфредо Сорикети, артистичен и музикален директор на Stagione Lirica Civitanova all’Opera и на Orchestra Sinfonica Puccini. Преподава оркестрово дирижиране в различни майсторски класове, както симфоничен, така и оперен репертоар. Дирижирал е в над 20 страни в Америка, Европа и Азия в престижни концертни зали, работи с филхармоничните оркестри на Франция, Южна Корея, Мексико и др. Оперният му репертоар включва: „Травиата“, „Риголето“ на Верди, „Бохеми“, „Мадам Бътерфлай“, „Сестра Анджелика“ на Пучини, „Евгений Онегин“ на Чайковски, „Севилският бръснар“ на Росини, „Вълшебната флейта“ на Моцарт и много други, като си сътрудничи с певци като Райна Кабаиванска, Инес Салазар, Рикардо Занелато, Соня Генаси, Сузана Бранкини и др. През 2009 г. основава „l’Orchestra e Coro del ’700 Italiano“, който през 2017 прераства в Orchestra Sinfonica Puccini. През 2011 г. Сорикети поставя началото и на Международния оперен конкурс „Анита Черкети“, на който е артистичен директор.

 

◊ ЙОРДАНКА ТЕНЧЕВА 

Приятел, съветник и духовен учител за Даниела Димова

С респект и обич разказва за оперната прима Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, която в началото на артистичната си кариера е получавала безценни вокални съвети от Йорданка Тенчева. „Първата среща в личния ми живот с Йорданка Тенчева беше още като ученичка в Музикалното училище. Тя присъстваше на някои от концертите, които изнасяхме регулярно през няколко месеца. Получих нейното голямо окуражаване още в началото на вокалната си кариера. Бях избрана, като отлична абитуриентка, заедно с една друга съученичка, да дебютирам с Варненската филхармония, която тогава се помещаваше в Македонския дом, а нейн главен диригент беше Иван Маринов. На 17 години имах удоволствието с него да изработя и да представя за пръв път с оркестър, за пръв път пред публика „Caro nome” (Скъпо име) - голямата ария на Джилда от първо действие на операта „Риголето“ от Верди. След концерта Йорданка Тенчева дойде при мен и ми каза, че вратата на нейния дом ще бъде завинаги отворена за мен, за да се консултирам с нея или заедно с нея да изработвам своите партии. И действително, като станах студентка в Държавната консерватория в София, аз не пропусках нито едно лято, в което да не пея с Данчето. Толкова много се сближихме, че нашите контакти и професионални срещи продължиха и след като бях назначена за солистка на Варненската опера, веднага след завършване на Консерваторията.

До последния си дъх Йорданка Тенчева беше мой приятел, мой съветник, мой духовен учител. Тя беше много извисен човек, с много силно чувство за справедливост и морал, не само в професионален, но и в чисто човешки аспект. И това толкова много ми е повлияло в моята младост, а и след това, че аз я поканих да стане кръстница на моя първороден син. Тя прие и аз съм щастлива, че Йорданка Тенчева е кръстница на моя син“, разказва с вълнение Даниела Димова. 

Последен спектакъл с Арсений Арсов

За Йорданка Тенчева си спомня и тенорът Арсений Арсов, нейният последен партньор на оперната сцена. "Професионалистка от класа, нежна и затрогваща оперна певица. Това са може би най-верните щрихи от портрета на Йорданка Тенчева. Нейното име ми беше известно още от моите ученически години. Бях я гледал многократно в различни спектакли. Не предполагах, че един ден аз ще бъда нейният последният партньор на оперната сцена. Това стана на 10 август 1983 година в спектакъл на операта „Севилският бръснар“. Присъстваха много нейни почитатели и колеги. Театърът беше изпълнен не само с компетентна публика, но и с една много емоционална. Репетициите за този спектакъл бяха започнали две седмици преди това. Малко преди започването на спектакъла ѝ беше връчено едно голямо отличие - ордена „Кирил и Методий", първа степен.

Йорданка Тенчева е една от основателките на Варненската опера. Нейният дебют е при самото откриване на театъра през 1947 г. в ролята на Есмералда от операта „Продадена невеста“ на Сметана. Тя беше завършила Музикалната академия в класа на професор Анна Тодорова и блестеше със своята музикалност. Като цигуларка имаше абсолютен слух. Работила беше най-вече с основателя на Варненската опера, големия Петър Райчев, който е бил и нейният първи Алфред, както и със знаменития баритон Събчо Събев, солист и вокален педагог на операта. Тя познаваше лично великия тенор Тито Скипа (албанец по произход), беше пяла „Травиата“ в Тирана като негова партньорка в ролята на Виолета Валери. Виждал съм негов автограф в дома на певицата.

Йорданка Тенчева беше типичен колоратурен сопран. Пеенето ѝ се отличаваше с лекота и изящество на фразата. Гласът на Тенчева беше много динамичен и изразителен. Особено ценен беше нейният висок регистър, звучен благороден и налагащ се със своята индивидуалност. С годините Йорданка Тенчева се превърна в любимка на тогавашната варненска оперна публика. Ролите ѝ бяха изпипани до най-малкия детайл.

В артистично отношение Тенчева грабваше със своята емоционалност и искрен сценичен темперамент. Тя блестеше по един неповторим начин в роли като Розина, Джилда, Норина, Адина, Лейла, Лучия, Оскар, Виолета, Адела и много други. Йорданка Тенчева продължи да пее на концертния подиум до дълбока старост. Нейният глас остана няколко десетилетия свеж и неимоверно добре запазен“, разказва в книгата си „Разорани бразди“ Арсений Арсов.

* * *

"РИГОЛЕТО"

 Опера в три действия от Джузепе Верди
Либрето Франческо Мария Пиаве
По драмата на Виктор Юго "Кралят се забавлява"

17 ноември 2021, 19.00, Държавна опера Варна

Почит за оперната прима на Варненската опера Йорданка Тенчева по повод 100 години от рождението ѝ

Диригент - Алфредо Сорикети
Режисьор - Сребрина Соколова

Сценография и костюми - Нела Стоянова
Хореография - Светлана Тоншева
3D Mapping - Тодор Тодоров
Диригент на хора - Цветан Крумов

В ролите:

ХЕРЦОГЪТ НА МАНТУА – Валерий Георгиев
РИГОЛЕТО – Пламен Димитров
ДЖИЛДА - Ирина Жекова
СПАРАФУЧИЛЕ - Гео Чобанов
МАДАЛЕНА - Силвия Ангелова
ДЖОВАНА - Миглена Страдалска
МОНТЕРОНЕ - Людмил Петров
МАРУЛО - Свилен Николов
БОРСА - Христо Ганевски
ГРАФ ЧЕПРАНО - Петър Петров
ГРАФИНЯ ЧЕПРАНО - Жана Костова
ПАЖ - Лъчезара Георгиева
ОФИЦЕР - Илко Захариев

Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

 _________________

На снимките:

1. - Йорданка Тенчева
3. Диригентът Алфредо Сорикети
4 - Пламен Димитров - Риголето от "Риголето" на Верди. Премиера на Държавна опера Варна в Опера в Летния театър 2021
5 - Ирина Жекова - Джилда в "Риголето" на Верди. Премиера на Държавна опера Варна в Опера в Летния театър 2021

 

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
16.11.2021 г. 13:39
Посетено:
974
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/33699-varnenskata-opera-pochita-svoyata-prima-yordanka-tencheva-s-rigoleto