Годишнини

Между готическата литература, Пирандело и Удхауз: 120 години от рождението на унгарския писател Антал Серб

4 ноември 2021 г., 18.00 ч., Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“

Между готическата литература, Пирандело и Удхауз: 120 години от рождението на унгарския писател Антал Серб

 

◊ ПОКАНА

Унгарският културен институт и департамент „Нова българистика“ на Нов български университет организират среща разговор на тема „Между готическата литература, Пирандело и Удхауз“ по повод 120 години от рождението на унгарския писател Антал Серб в Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ на 4 ноември 2021 г. от 18.00 ч.

Водещ на събитието е доц. д-р Йордан Ефтимов с дискутанти Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт, Юлия Крумова, Стефка Хрусанова и Мартин Христов.

 

Антал Серб (1901–1945) е унгарски писател, литературовед и преводач. Роден в неортодоксално еврейско семейство в Будапеща, той е кръстен в католическата вяра. Живее продължително във Франция и Италия, прекарва една година в Лондон. Още като студент публикува есе за Георг Тракл и бързо си извоюва репутацията на солиден учен с литературните си трудове върху творчеството на Уилям Блейк, Хенрик Ибсен и др. През 1933 г., само на 32-годишна възраст, е избран за президент на Унгарската литературна академия. През 1934 г. публикува първия си роман „Легенда за Пендрагон", базиран на личен опит от живота му в Англия. Романът е публикуван на български през 2017 г. в превод на Юлия Крумова от издателство "Ерго". Вторият му роман – „Пътешественик и лунна светлина" – излиза през 1937 г. На български е издаден от "Стигмати" през 2006 г. в превод на Стефка Хрусанова. Самият Антал Серб превежда от английски, френски, италиански, в това число произведения на Анатол Франс и П. Г. Удхаус, Йохан Хьойзинха и Съмърсет Моам, Ернст Роберт Курциус и Джакомо Казанова. През 1941 г. Серб публикува своя труд „История на световната литература", който продължава да е актуален и до днес. След приемането на Третия еврейски закон през 1941 г. възможностите му за творческа изява все повече намаляват. Мобилизиран е за принудителен труд и умира при нечовешки условия на 4 януари 1945 г.

***
Снимка: Унгарски културен институт

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
29.10.2021 г. 15:56
Посетено:
695
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/33597-mezhdu-goticheskata-literatura-pirandelo-i-udhauz-120-godini-ot-rozhdenieto-na-ungarskiya-pisatel-antal-serb