Годишнини

Интерактивна изложба и юбилейни пръстени за 30-годишнината на Университетски театър на НБУ

Изложбата ARTCYCLE ще бъде на разположение до 31 октомври в галерия УниАрт и в кампуса на НБУ

 

Интерактивна документална изложба разказва историята на театралното изкуство в НБУ и чества един от първите департаменти – “Театър”. ARTCYCLE проследява и представя дългогодишната театрална дейност на НБУ – реализирани спектакли, участия в международни фестивали, награди и други постижения. За създаването на всеки експонат са използвани декори, костюми, реквизит, визуални и информационни материали, както и документи от различни спектакли, събития и инициативи от репертоара на Университетски театър НБУ.

Материалите и съдържанието преминават през цикъла: RECYCLE – UPCYCLE – ARTCYCLE.

Експонатите са изложени в галерия УниАрт на НБУ и в двора на кампуса. Музикална кутия пресъздава музиката от стотиците представления, изиграни в Университетски театър. Холограмен костюм, създаден от Венелин Шурелов за юбилея на проф. Цветана Манева, представя изображения от ревю на театрални костюми. „Типичен чеховски интериор“ и „Сухото дърво от вишнев цвят“ - декор от спектакъла „Вишневи сестри“ са само част от творбите на екипа на Театъра, които разказват историята му 30 години по-късно. В двора на университета са разположени огледала от „Домът на Бернарда Алба“.

Всеки обект на изложбата е съпътстван от информационна табела или QR код, представящи спектаклите и събитията, от които са използвани материали. Част от експонатите имат предимно информативен характер, други въздействат на сетивата, а трети приканват зрителя към акция и отварят нови хоризонти за бъдещи артистични проекти. Със своите 18 обекта ARTCYCLE осветява различни моменти от 30-годишната история на театралното изкуство в НБУ.

На специална церемония в галерия УниАрт на НБУ бяха връчени 30 юбилейни пръстена с логото на университета за принос в театралната дейност.

Получиха ги почетният професор на НБУ проф. Цветана Манева, актрисата Мартина Апостолова, ръководителят на департамент Театър доц. Снежина Петрова, създателят на Университетски театър режисьорът Възкресия Вихърова, Ректорът на НБУ проф. Пламен Дойнов, изпълнителният директор на НБУ д-р Георги Текев и други изключителни дейци, оставили следа в развитието на Театъра на НБУ.

„Този пръстен е един знак, който заслужавате, затова защото призванието на НБУ е да създава школи. Школи на големи имена в науката и в изкуството. Вие създадохте школа и тя е не само материална, тя е и духовна и ние благодарим за това. Нека този пръстен е символ на нашето продължаващо бъдеще.“ С тези думи изпълнителният директор на НБУ д-р Георги Текев връчи юбилеен пръстен на доц. Възкресия Вихърова, основател на Университетски театър.

Актрисата Мартина Апостолова, която наскоро се присъедини към преподавателския екип на департамент „Театър“ на НБУ благодари на учителите си с думите:

„Аз бях много объркана през 2008 година, когато не знаех накъде да тръгна. В момента, в който дойдох в НБУ, аз си дойдох на мястото. От тогава всеки един преподавател ми е отворил по една врата, показал ми е свободата и ме е научил да бъда независима като артист, да имам гражданска позиция. Не е достатъчно само да имаш талант. Трябва да те намери човек, който да ти помогне да развиеш себе си, да опознаеш таланта си.  Аз мечтаех да се върна тук, за а мога да дам поне 1% от това, което вие ми дадохте.“

Водещи на церемонията бяха Ръководителят на департамент Театър доц. Снежина Петрова и директорът на Университетски театър на НБУ доц. Ася Иванова.

Интерактивната изложба ARTCYCLE ще бъде на разположение до 31 октомври в галерия УниАрт и в кампуса на НБУ.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
05.10.2021 г. 14:32
Етикети:
галерия УниАртУниверситетски театър30-годишнинаНБУ
Департамент “Театър”
юбилейни пръстени
Интерактивна документална изложба
Посетено:
734
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/33472-interaktivna-izlozhba-i-yubileyni-prasteni-za-30-godishninata-na-universitetski-teatar-na-nbu