Годишнини

С поредица от събития Народният театър „Иван Вазов“ отбелязва 100-годишнината от смъртта на своя патрон

В рамките на няколко дни театърът организира инициативи, с които ще отдаде почит на необятното дело на Патриарха на българската литература

С поредица от събития Народният театър „Иван Вазов“ отбелязва 100-годишнината от смъртта на своя патрон

Сн.: Божидар Марков

 

С поредица от събития Народният театър „Иван Вазов“ ще отбележи 100-годишнината от смъртта на своя патрон. В рамките на няколко дни театърът организира инициативи, с които ще отдаде почит на необятното дело на Патриарха на българската литература.

На 17 септември от 11:00 ч. в градинката пред театъра се открива изложбата „Вазов в София", подготвена от драматурзите на Народния театър Мирела Иванова и Светлана Панчева с подкрепата на Столична община. Експозицията представя в снимки, документи, художествени и документални текстове живота на националния ни класик и писател в столицата на освободена България.

Но връзката между писателя и града не е просто разказ за едно местоживеене, а епос за София като обиталище на Вазовия дух и слово. Той се установява трайно в столицата ни през 1899 година, населява различни квартири, а през 1895 година построява собствения си дом на ъгъла на улиците „Раковски“ и „Вълкович“ и живее и работи в този дом до смъртта си през 1921 година. 

Изложбата се спира на важни взаимосвързани топоси: домът на Вазов, превърнат в поклонническо място още приживе на поета, националният театър, който днес носи неговото име, булевард „Цар Освободител“, градината, планината и витошката морена, обозначаваща последния, вечен Вазов дом. Неслучайно на гърба на всяко от 14-те табла са поставени откъси от Вазовите разкази за София. Изложбата ще бъде открита от драматурга Мирела Иванова.

Кулминацията на честванията в годината на Вазов е на 22 септември, когато в 11:00 ч. представители на Народния театър ще поднесат цветя на гроба на Вазов и ще бъде отслужена панихида.

Последната вечер от „Театър пред театъра“, посветен на Вазов на 22 септември ще премине под знака на церемонията по връчването на втората Годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов, учредена от Народния театър и Фондация „Основа-та“ (от 20:00 ч.). Водещ на церемонията е актьорът от Народния театър Дарин Ангелов.

Зрителите ще видят открита репетиция на премиерния спектакъл на режисьора Диана Добрева „Народът на Вазов".  Самият спектакъл ще има премиера на 7 и 8 октомври на Голяма сцена. Автор на пиесата е Александър Секулов. В закриващата вечер специално участие ще има и Симфоничния оркестър на Държавна опера-Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев – цигулка.

 

 

Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
17.09.2021 г. 14:46
Посетено:
833
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/33372-s-poreditsa-ot-sabitiya-narodniyat-teatar-ivan-vazov-otbelyazva-100-godishninata-ot-smartta-na-svoya-patron