Годишнини

Юбилей: 105 години от рождението на скулптора Крум Дерменджиев

Годишнината ще се отбележи във Фейсбук под мотото "С чук и длето..."

Юбилей: 105 години от рождението на скулптора Крум Дерменджиев

На снимката : Крум Дерменджиев заедно със сина си Борис.

 

◊ СЪБИТИЕТО
  
 На 4 юли се навършват 105 години от рождението на скулптора Крум Дерменджиев. Известен е с паметниците си на Гоце Делчев в Благоевград, Яне Сандански в Мелник, Гоце Делчев на Папаз Чаир и други. 
  
Крум Дерменджиев е бил преподавал по специалност „Скулптура“ в Националната художествена академия в София. Членувал е в известното "Дружество на новите художници", заедно с други утвърдени автори като Иван Фунев, Васка Емануилова, Любомир Далчев, Давид Перец и други. За високите си постижения в областта на изкуството и скулптурата Крум Дерменджиев е отличен с редица държавни и частни отличия.

Любопитно: На 4 юли са родени още музикантът Луис Армстронг и пълководецът Джузепе Гарибалди, на когото Крум Дерменджиев също е успял да извае скулптурен портрет.   
     

Годишнината от рождението на Крум Дерменджиев ще се отбележи традиционно във Фейсбук, където ще бъде публикувана още една интересна и непоказвана снимка озаглавена "С ЧУК И ДЛЕТО...".

Идеята е "С ЧУК И ДЛЕТО..." да бъде заглавието и на една предстояща изложба на Крум Дерменджиев. Известно е, че немалка част от творбите си, той е създал сам не само в глина, като скулптор, но и е изработил сам като каменоделец в камък, което е достатъчно тежка и отговорна работа. 

    * * *

   За контакт:

   Координатор на събитието - Борис Дерменджиев - син,

   е-mail : borisdermendjiev@yahoo.com, телефон 0886 943 033.

   Фейсбук страница на събитието: Krum Dermendjiev - sculptor 
 

Автор:
Борис Дерменджиев
Публикация:
03.07.2021 г. 02:00
Посетено:
2370
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/33060-yubiley-105-godini-ot-rozhdenieto-na-skulptora-krum-dermendzhiev