Годишнини

Признание за 75-годишния юбилей на режисьора Костадин Бандутов

Юбилярят бе удостоен с три високи награди

Признание за 75-годишния юбилей на режисьора Костадин Бандутов

 

На 23 февруари 2021, 19.00 ч., Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ в първата от трите вечери на БЪНДИАДА, посветена на 75-годишния юбилей на Костадин Бандутов, режисьорът бе удостоен за своите творчески постижения на варненската театрална сцена и за заслугите си към българското театрално изкуство и културата на Варна с три високи награди.

Заместник-министърът на културата Румен Димитров му връчи поздравителен адрес и най-високата награда на Министерството на културата "Златен век", а заместник-кметът на Община Варна Коста Базитов му предаде Почетния знак на кмета на Варна Иван Портних. Коста Базитов очерта културния принос на юбиляря като режисьор и видна публична личност, използвайки красноречието си в оригинален хрисовул, подобен на византийските императорски укази за възхвала на достойни дела.

Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, открои постановките на Костадин Бандутов, които остават в историята на Варненския театър и му поднесе Благодарствен адрес, отбелязвайки, че с наградата „Златна маска“ режисьорът отдавна е получил и признанието на варненските театрали.

За юбиляря, отличен също с Почетния реверен знак на Славянска академия, пристигнаха много поздравителни адреси и цветя.

След спектакъла "Бащи, лъжи и още нещо" от Рей Куни, едно от най-търсените заглавия в репертоара на Варненския театър, постановка на Костадин Бандутов, актьорите на Варненския драматичен театър поднесоха своята изненада. От името на всички артисти Гергана Арнаудова връчи картина на художника Свилен Георгиев с красивата сграда на театъра.

Паметната театрална вечер завърши с благодарностите на развълнувания от цялото това внимание юбиляр и с написаното специално за случая стихотворение от актьора Свилен Стоянов. 

 

Честит юбилей на приятеля и режисьора Коста Бандутов!

Бъди ни здрав и вдъхновен,
по режисьорски окрилен.
С мащабна мисия напред
твори в живителен букет
хармония и пъстрота
да бъде по-добър света!
...

Благодарим ти, Коста, за играта –
вълшебната искрица свята,
великото магично чудо,
в което влюбени сме лудо.
Започваме! Спектакъл нов!
На театъра с любов!

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
24.02.2021 г. 16:30
Посетено:
795
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/32370-priznanie-za-75-godishniya-yubiley-na-rezhisyora-kostadin-bandutov