Годишнини

Пантомима, Брехт... или "Брехтомима"

Открит урок-уъркшоп по случай 98 години от рождението на Юлия Огнянова

◊ ПАНТОМИМА, БРЕХТ... ИЛИ "БРЕХТОМИМА"

От името на НАТФИЗ, проф. д-р Велимир Велев, студент и ученик на Юлия Огнянова, отбелязва датата на нейния рожден ден, 22 февруари, с открит урок-уъркшоп под заглавие „Брехтомима" – фрагмент от неговата система за обучение по Пантомима.

Юлия Огнянова, големият реформатор на българския театър през втората половина на ХХ век, на 22.02.2021 щеше да навърши 98 години. Тя е един от десетте режисьори в световен мащаб, признати за майстори на Брехтовия театър с нейната постановка „Майка Кураж и нейните деца" 1959 г., която е първата постановка на Брехт в България.

В нейна памет, проф. Велев посвещава един фрагмент от неговата система за актьорско обучение по Пантомима, която в момента разработва – а именно, така наречената от него сериозно-шеговито „Брехтомима". В нея съчетава принципи и техники от Брехтовия театър и Пантомимата.

„Едно от любимите неща на Юлия бе, след занятия в НАТФИЗ да отивам при нея и да ѝ разказвам какво ново ми е „хрумнало" в обучението на студентите. А „хрумките" винаги извираха с лекота, тъй като духът на нейната методология в мен раждаше „многовариантни" решения на всяко упражнение, провокирано от най-малкото студентско затруднение или грешка, при изпълнение на поставена от мен задача. Този дух продължава да живее и работи в мен, по нейния желязно целенасочен и едновременно „безотговорен" и кипящ като шампанско начин.

Вярвам, че ако тя беше тук до мен сега, този забавен, но силно ефективен микс от Брехт и Пантомима, щеше да презареди младежкия ѝ дух, така както се изпълваше със сили от разговорите ни тогава.", коментира проф. Велев.

Откритият урок ще се проведе в зала Г26 на НАТФИЗ „Г", ул. "Сапунджийска" 5.

В урока ще участват студенти Първи курс "Театър на движението – Пантомима".

 

Автор: НАТФИЗ "Кр. Сарафов"
21.02.2021 г. 16:05
Посетено: 442
Етикети: театър, Пантомима, Юлия Огнянова, годишнина, НАТФИЗ "Кр. Сарафов", проф. д-р Велимир Велев, открит урок-уъркшоп, "Брехтомима", Брехт
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/32358-pantomima-breht-ili-brehtomima