Годишнини

Национални чествания за 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски

Община Сливен е съорганизатор на инициативата

Национални чествания за 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Мащабната културна инициатива ще се осъществява в различни кътчета на Отечеството ни целогодишно, организирана през 2021 г. под патронажа на министрите Красимир Каракачанов (Министерство на отбраната) и Боил Банов, Министерство на културата. В съвместната пресконференция на Военната академия „Г. С. Раковски” (началник ген.-майор д-р Груди Ангелов) със съорганизаторите и членове на Инициативния комитет - по повод на подготвителните дейности за отбелязване на  юбилейната дата, участваха ръководителите на двете ведомства, както и на селищата с активно протичане на народополезната дейност на възрожденеца и стратег на революцията Георги Раковски, сред които и Сливен.

В условията на противоепидемичните мерки видеоконферентната връзка позволи обществеността на България да се информира за замислените  начинания с научна и културна насоченост в огнищата на бунтовност – жалони в житейския и революционен път на видния българин: Котел, София, Пловдив, Сливен, Велико Търново, Ракитово, Панагюрище, Карлово и др.

Чест за сливенци е, че кметът на града Стефан Радев е сред личностите, участвали в учредяването на Инициативния комитет за тържествено отбелязване на годишнината в страната. В своето включване в организационното съвещание и първата онлайн пресконференция той провидя ролята на различните изяви и на националните тържества като фактори за въздействие върху формирането на младите българи и готовността им за съзидание „на ползу роду” в наши дни. Сливенският градоначалник подчерта нарастващия порив на учебните заведения, читалищата и културните институти за разширяване обсега на идеите и изявите по повод на юбилея, твърдейки: „Сливен няма как да остане встрани от едно такова родолюбиво дело. Ние се гордеем с нашата история, за която полагаме непрестанни усилия да я предаваме на  младите поколения. Нашият герой и виден съгражданин Хаджи Димитър е може би най-ярката връзка на града ни с Георги Раковски. Благодарение на идеологията на Раковски Хаджи Димитър стига от това: да излезе с другари в Балкана да мъсти и да се чувства лично свободен – до това да посвети живота си на организирана борба за освобождението на България, заявявайки: „Аз съм политически хайдутин.” Горди сме, предизвикателство и чест е за нас, че сме част от отбелязване на годишнината от рождението на Раковски. Много е важно в образователната система да предаваме тази наша родова памет и гордост за това, което са направили предците ни”, акцентира в емоционалното си обръщение Стефан Радев. 

На видеоконферентната връзка задоволство от замисъла на националните юбилейни чествания изразява и началникът на Военната академия – инициатор на обществената инициатива, ген.-майор Ангелов, удовлетворен от масовата обществена съпричастност на много наши сънародници към делото на „великия Раковски”. Зам.-министър председателят и министър на отбраната Кр. Каракачанов подчертава енциклопедичния характер на личността на възрожденеца, определяйки същността на легиите му като еманация на „общобългарската идея”. Министър Б. Банов, един от патроните на тържествата, приветства благородното начинание и „похвалната инициатива на честването”, благодарейки на приелите да я осъществят. 

Участниците във видеоконферентната връзка изразиха  всеобщото преклонение на всички българи пред дълбочината и далновидността в идеите на стратега на нашите революционни борби - с разработените важни планове и документи за освобождението на Българско: чрез въстание и с практическа дейност по създаване на „български войскови части” (легии). Слял мисъл, жертвоготовност и дело, неговият План за всенародно въстание вече изразява вярата му на идеолог в нарасналите самостоятелни сили на народа ни: чрез огромна „четническа армия” да се осъществи вековното въжделение на сънародниците - свободата.

Провиденчеството му го нарежда не само до великите българи, но и до изтъкнатите синове на Човечеството...

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
11.01.2021 г. 22:17
Посетено:
1247
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/32199-natsionalni-chestvaniya-za-200-godini-ot-rozhdenieto-na-georgi-stoykov-rakovski